Днями посольство США у РФ закликало своїх громадян утриматись від поїздок до Росії, а тих, хто вже перебуває на території цієї країни, негайно залишити її. Мовляв,  громадяни США, які проживають або подорожують в Росії, повинні негайно виїхати через непередбачувані наслідки вторгнення російських військ в Україну, потенційну можливість переслідувань та відбору громадян США для затримання посадовими особами служби безпеки Росії, а також свавільне застосування місцевого законодавства… Раніше американське посольство опублікувало схоже попередження 27 вересня, через тиждень після оголошення мобілізації в Росії.

Черговий заклик США до своїх громадян може означати, що в американської розвідки є інформація про початок ще однієї хвилі мобілізації росіян. Й річ у тім, що в США не заборонено подвійне громадянство, тому їхні громадяни теоретично можуть мати і американський, і російський паспорти. Тобто, існує ризик, що американців також можуть примусово мобілізувати до армії РФ. 

Окрім того, не виключені нові провокації Росії напередодні річниці широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого. Це можуть бути як військові провокації проти України, так і якісь пропутінські протести в середині РФ. У зв’язку з цим, американців також застерігають утриматись від поїздок.

Відео дня

Очевидно, американська сторона у цій ситуації намагається діяти на випередження. До того ж попередній досвід чітко говорить про те, що просто так американське дипломатичне відомство не робить подібні заклики. Окрім того, мова йде про те, що посольство США в Росії має обмежені можливості допомогти своїм громадянам. 

Американців також можуть примусово мобілізувати до армії РФ. 

Тут слід згадати, що лише наприкінці минулого року Сенат США призначив посла США у РФ Лінн Трейсі після відповідного подання президента Байдена. Тобто адміністрація президента США зробила дуже рішучий крок, коли призначила нового посла в сьогоднішніх реаліях американсько-російських відносин. Хоча США могли й не йти на це зараз. Але вже тоді було зрозуміло, що робота нового посла буде супроводжуватись величезним тиском та складністю найвищого рівня. 

Нагадаю, коли  Лінн Трейсі прибула до МЗС РФ, на вході зазнала цькування з боку натовпу прокремлівських "демонстрантів". А вже в лютому поточного року російські ЗМІ повідомляли, що посольство США в Москві отримало від МЗС Росії ноту з вимогою припинити, "втручання у внутрішні справи РФ". Мова йшла й про те, що американських дипломатів попередили про можливу висилку з РФ…

Зрозуміло, що цей тиск з боку МЗС РФ - лише початок. Проте американська сторона поводить себе дуже стримано. Погодьтесь, ми навіть не чули якихось коментарів про те, що дипвідомство бентежить така реакція на початок роботи нового посла США у РФ. Вони готові працювати та шукати шляхи для двосторонніх контактів заради своїх громадян навіть у такий час. 

Звісно, навряд ситуація дійде до висилки дипломатів США з території РФ. Але, якщо й так, це лише стане черговим підтвердженням, що американська стратегія щодо підтримки України є правильною. Натомість росіяни продемонструють, що досі не готові до адекватного діалогу з цивілізованим світом. 

Владислав Фарапонов, політолог-американіст