Сі Цзіньпін не зможе протистояти Заходу / фото ua.depositphotos.com

Міністр закордонних справ України 2007-2009 рр., дипломат Володимир Огризко впевнений, що найближчими днями у китайського лідера Сі Цзіньпіна будуть складні переговори.

"Розмови будуть жорсткими й прямими. Ситуація виходить на фінішну пряму, маю на увазі російську агресію в Україні. Тому, що всім зрозуміло, що Росія вичерпує свій потенціал. Ще трошки, й ситуація набуде зовсім іншого характеру. У Китаю є дві можливості, або жорстко сказати Путіну: Закінчуй цю авантюру й у тебе ще, можливо, залишаться якісь шанси. Або Китаю з Заходу можуть зробити, як кажуть в Одесі, нерви", - сказав він в ефірі телеканалу "Еспресо".

За його словами, якщо це коштуватиме Китаю розриву економічних зв'язків із Західною Європою й Америкою, то для КНР ситуація буде складна й погана.

Відео дня

"За дипломатичними формулами буде йти мова про прямі й зрозумілі речі. Китай з Росією не зможе протистояти всьому цивілізованому світу. Зараз цивілізований світ об'єднався й чітко говорить про те, хто є ворогом. Грати з напівживою Росією буде складним завданням для Китаю", - пояснив Огризко.

Війна в Україні - позиція Китаю

Китай від початку війни в Україні заявляє про нейтральну позицію, однак своїми діями показує, що займає сторону РФ. 20-22 березня 2023 року Сі Цзіньпін відвідував Москву і зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним.

Після цього стало відомо, що низка європейських лідерів збирається відвідати Китай для переговорів з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг попередив, що Китай зробить історичну помилку, якщо надасть Росії летальну допомогу.

У Німеччині пояснили, що Китай вважає Україну "власністю" РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: