Нагірний Карабах - експерт пояснив роль Путіна у конфлікті / REUTERS

Росія підтримуватиме напругу в Нагірному Карабасі.

Про це в ефірі Україна 24 повідомив український політолог Володимир Фесенко.

Читайте такожВірменія готує удар "руйнівної потужності" у відповідь на важкі вогнемети Азербайджану

Відео дня

За його словами, Кремль може піти на введення військ у зону конфлікту. Він нагадав, що Росія була постачальником зброї Вірменії, у самій же країні розміщено російські бази.

«Росія може грати на протиріччях між Азербайджаном і Вірменією, підтримуючи напругу в регіоні, щоб бути посередником. Зараз в експертних колах Росії активно обговорюють ідею російських блакитних касок», – розповів експерт.

Раніше Путін у розмові з вірменським прем’єром Ніколом Пашиняном висловив «серйозну заклопотаність» у зв'язку з відновленням широкомасштабних бойових зіткнень.

Своєю чергою, експерти переконані, що Росія діятиме у Нагірному Карабасі з огляду на дії Туреччини, яка військово підтримує Азербайджан.

Росія та Вірменія є давніми військовими союзниками й пов’язані низкою договорів.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Арцах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Вірменія напередодні заявила про те, що Азербайджан почав великомасштабний наступ в Нагірному Карабасі.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки. 

Війна в Нагірному Карабасі

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.