Туск розпочав роботу з розблокування грошей ЄС для Польщі / фото УНІАН

Лідер польської опозиції Дональд Туск, не чекаючи призначення на посаду прем'єр-міністра, почав неформальні переговори з європейськими лідерами і пообіцяв повернути кошти, заморожені Євросоюзом.

Як зазначає Bloomberg, отримання понад 35 млрд євро від Євросоюзу є головним пріоритетом після того, як польська опозиція отримала більшість на виборах. Хоча до того, як Туск сформує уряд, можуть пройти тижні, колишній глава Європейської ради організував переговори з лідерами.

"Я тут, в штаб-квартирі Єврокомісії, щоб прискорити повернення Польщі до повноцінної присутності в Євросоюзі", - заявив Туск перед зустріччю з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Політик уточнив, що його переговори будуть неформальними, оскільки він виступає в якості лідера опозиції.

Відео дня

"Час летить безжально, і мені довелося проявити цю ініціативу до прийняття остаточних поствиборчих рішень, тому що ми повинні використовувати всі методи, включаючи нестандартні, щоб врятувати гроші, на які має право Польща", - пояснив ситуацію Туск

Для того, щоб ЄС міг виділити кошти, майбутньому польському уряду потрібно відновити незалежність судової влади. Це буде важко після 8 років націоналістичного контролю. Серед перешкод - президент Польщі Анджей Дуда.

За словами нового сенатора і союзника Туска Адама Боднара, програма судової реформи Польщі включатиме низку законів, що регулюють діяльність Конституційного трибуналу, Верховного суду, Національної судової ради, судів загальної юрисдикції, а також нагляду за прокурорами і, можливо, секретними службами. "Ми повинні перестати турбувати Європу своїми проблемами. Польща повинна повернутися до статусу нормальної держави-члена ЄС", - сказав він.

Вибори в Польщі

15 жовтня в Польщі пройшли парламентські вибори. На них обирали 560 членів Національних зборів: 460 депутатів Сейму X скликання і 100 членів Сенату XI скликання.

17 жовтня в Польщі підрахували всі голоси на парламентських виборах. Перше місце зайняла правляча партія "Право і справедливість" (35,38% голосів), проте вона втратить більше десяти місць у Сенаті. У неї було 48 представників у парламенті, тепер буде 34. 

На другому місці опинилася опозиційна "Громадянська коаліція" - 30,70%. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував вибори в сусідній Польщі. Він висловив думку, що при будь-якій конфігурації влади і в Польщі, і в Україні, "стратегічно все буде нормально".

Вас також можуть зацікавити новини: