Віл Мірзаянов вибачився перед Навальним / скріншот

Хімік, який проживає в США, один з розробників бойової отруйної речовини  "Новачок" Віл Мірзаянов приніс вибачення отруєному опозиціонеру Олексію Навальному.

Читайте такожНавальний може стати приводом для Німеччини відмовитися від "Північного потоку-2 – - екс-депутат Держдуми

«Приношу свої глибокі вибачення Навальному за те, що я брав участь у цьому злочинному бізнесі - розробці цієї речовини, якою він отруївся», — заявив хімік в ефірі телеканалу "Дождь".  

За словами вченого, виявлені у Навального симптоми цілком характерні для отруєння «Новачком». Процес відновлення після подібного отруєння може зайняти близько року.  

Отруєння Навального: що відомо

  • Навальному стало погано 20 серпня в літаку, на якому той летів з Томська в Москву. Через це повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що політика отруїли чимось, підмішаним у чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Зараз він знаходиться в німецькій клініці. Раніше джерело Reuters в Омській лікарні швидкої медичної допомоги №1, Куди спочатку госпіталізували політика, повідомило, що вказівка відпустити Олексія Навального літаком до Німеччини надійшла безпосередньо з Кремля, без пояснення причин.
  • 24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною. Глава німецької розвідки Бруно Каля заявив, що застосована отрута сильніша відомих раніше. У Росії це заперечують і відмовляються порушувати кримінальну справу.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі і на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.
  • 9 вересня Міноборони Німеччини повідомило, що результати аналізів проб, взятих у Навального, передані в ОЗХЗ.
  • 10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними ЗМІ, він пам'ятає все, що передувало отруєнню, аж до того, як він втратив свідомість в літаку.
  • 14 вересня берлінська клініка "Шаріте", де проходити лікування Навальний, випустила заяву, в якій повідомила, що стан російського опозиціонера продовжує поліпшуватися, його відключили від апарату ШВЛ. Медики розповіли, що Навальний може на короткий час вставати з лікарняного ліжка. 
  • 14 вересня стало відомо, що французькі та шведські лабораторії підтвердили отруєння Навального "новачком". Таким чином наявність в пробах опозиційного російського політика Олексія Навального речовини з групи "Новачок" підтверджено даними трьох незалежних лабораторій.