ООН розповіло про тортури, яким піддають росіяни українців / фото REUTERS

В ООН після багатьох зафіксованих воєнних злочинів РФ раптом запідозрили росіян у застосуванні проти українців "схвалених державою тортур".

Відповідне припущення експертів озвучила спеціальний доповідач ООН з тортур Еліс Джілл Едвардс, пише Sky News. Як зазначається, експерти ООН "висловили стурбованість" щодо "спланованих, санкціонованих та навмисних" тортур українських цивільних осіб та військовополонених російськими інтервентами.

Зокрема, їх звинуватили у застосуванні електрошокера, надяганні на голову мішка та імітації страти, ушкодженнях внутрішніх органів, тріщинах та переломах кісток, образах та психологічних травмах. Це здійснювалось для отримання розвідувальних даних чи примусу до визнання.

Відео дня

За словами Едвардс, послідовність та методи таких дій "передбачають рівень координації, планування та організації, а також прямий дозвіл, навмисну політику або офіційну толерантність з боку вищої влади".

"Катування – це воєнний злочин, а систематична або широко поширена практика тортур – злочин проти людяності. Підпорядкування наказу керівництва чи директивна вказівка не може бути виправданням тортур, і будь-яка причетна до цього особа має бути негайно розслідувана і притягнута до відповідальності незалежною владою", – сказала спецдоповідач.

Як вона пояснила, якщо звинувачення підтвердяться, вони стануть окремими порушеннями, і можуть бути прирівняні до тортур або інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання, які підтримує держава. Едвардс разом з експертами написала офіційного листа російському уряду з цього приводу, але дипломатична місія Росії у Женеві проігнорувала запит про коментарі.

Жорстокі злочини РФ - заяви від ООН

У березні в доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні при ООН повідомлялося, що російські окупанти застосовують до українських полонених різноманітні види тортур, які називають "сесією з денацифікації". 

Пізніше в Організації Об'єднаних Націй заявили, що задокументували десятки випадків страт військовополонених з початку повномасштабної війни в Україні.

Як раніше писав УНІАН, росіяни на всіх захоплених територіях створили велику мережу так званих "катівень". Міжнародні слідчі переконані, що це не були ініціативи на місцях, а частина спланованої російської стратегії.

Генсек ООН наголошував, що російське вторгнення в Україну призвело до наймасовіших порушень прав людини в сучасному світі.

Вас також можуть зацікавити новини: