Стали відомі подробиці антитерористичної операції в Алмати / фото REUTERS

Протести в Казахстані влада вирішила у відкриту жорстко придушувати – в найбільшому місті країни Алмати розпочалася антитерористична спецоперація для встановлення порядку, і вже стало відомо про те, що була стрілянина, і протестувальників нібито оточили військові.

Перед мерією Алмати на площі розпочалася інтенсивна перестрілка між військовими й озброєними людьми, пише Telegram-канал ТАСС, посилаючись на відомості кореспондента.

У месенджері також з'явилася інформація, що в Алмати влада стягує ще більше військ, і трасою їхали колони військової техніки.

Відео дня

Читайте такожУ найближчі години: Росія і Білорусь готові відправити війська у КазахстанЗа непідтвердженими відомостями, в центрі міста військові на бронемашинах і БТР взяли демонстрантів в кільце, повідомляє канал SHOT.

"На площі Республіки знаходиться близько 50 одиниць техніки – в тому числі вантажівки з озброєними силовиками. На площі знаходяться близько 200 радикалів з вогнепальною зброєю. Були чутні постріли...", – наголошується на каналі.

Протести в Казахстані що потрібно знати

У кількох містах Казахстану 2 січня стартували масові акції протесту, причина – різке подорожчання газу для авто.

Потім протести у Казахстані стали загальнонаціональними. Протестувальники, зокрема, вимагали, щоб президент Касим-Жомарт Токаєв залишив посаду.

В Алмати 4 січня розпочалася гостра фаза зіткнень між учасниками акцій протесту й силовиками.

Пізніше Токаєв запровадив у Алмати, а також у Мангістауській області, режим надзвичайного стану. Режим НС має діяти 5-19 січня.

У центрі Алмати 5 січня протестувальники стріляли у військових, горіли кілька адмінбудівель, з'явилася інформація про випадки мародерства. Журналісти дізналися, що перестав працювати дротовий інтернет.

Потім очільник держави підтримав пропозицію щодо введення в державу військ Організації Договору про колективну безпеку (РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан).

Після цього в Алмати влада розпочала антитерористичну спецоперацію для встановлення порядку. 

Вас також можуть зацікавити новини: