Навальному стало погано 20 серпня в літаку, на якому той летів з Томська в Москву \ фото REUTERS

Отруйну речовину, якою був отруєний російський опозиціонер Олексій Навальний, виявлено тільки на пляшці з його готельного номера в Томську.

Читайте такожТремтять ноги: отруєний "Новачком" Навальний розповів про свій стан (фото)Про це повідомила прес-секретар політика Кіра Ярмиш в інтерв'ю телеканалу "Дождь", передає kommersant. На інших речах слідів отрути виявлено не було, зазначила вона.

Відео дня

"Багато черей, які перебували в номері Олексія, практично всі речі, які можна було забрати, якими він очевидно користувався, наші співробітники ФБК, які перебували в Томську запакували, забрали і відправили. Особисті речі Олексія, його багаж, поїхав разом з ним на медичному борту. Тому, очевидно, що більше ні на чому доказів не знайшли", - сказала Ярмиш.

На питання про те, чому про сліди отрути на пляшці не було повідомлено відразу, вона відповіла, що соратники опозиціонера прийняли рішення спочатку узгодити публікацію цієї інформації з ним.

Отруєння Навального: що відомо

Навальному стало погано 20 серпня в літаку, на якому тієї літа з Томська в Москву. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що політика отруїли чимось, підмішаним у чай.

Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Зараз він знаходиться в німецькій клініці. Раніше джерело Reuters в Омській лікарні швидкої медичної допомоги №1, Куди спочатку госпіталізували політика, повідомило, що вказівка відпустити Олексія Навального літаком до Німеччини надійшла безпосередньо з Кремля, без пояснення причин.

24 серпня в Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.

2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною. Глава німецької розвідки Бруно Каля заявивши, що використовувалася отрута сильніша, ніж відомі раніше. У Росії це заперечують і відмовляються порушувати кримінальну справу.

4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі і на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

4 вересня посли всіх 30 країн-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку з отруєнням Навального.

9 вересня Міноборони Німеччини повідомило, що результати аналізів проб, взятих у Навального, передані в ОЗХЗ.

10 вересня стало відомо, що Навальний повністю вийшов з коми. За даними ЗМІ, він пам'ятає все, що передувало отруєнню, аж до того, як він втратив свідомість в літаку.

14 вересня берлінська клініка" Шаріте", де проходити лікування Навальний, випустила заяву, в якій повідомила, що стан російського опозиціонера продовжує поліпшуватися, його відключили від апарату ШВЛ. Медики розповіли, що Навальний може на короткий час вставати з лікарняного ліжка. 

Також 14 вересня стало відомо, що французькі та шведські лабораторії підтвердили отруєння Навального "новачком". Таким чином наявність у пробах опозиційного російського політика Олексія Навального речовини з групи "Новачок" підтверджено даними трьох незалежних лабораторій.