Олексій Навальний прийшов до тями / REUTERS

Російський опозиціонер Олексій Навальний повністю прийшов до тями після отруєння в Росії новим типом речовини "Новачок".

Про це повідомляється в спільному матеріалі видань The Insider, Bellingcat і Der Spiegel.

Повідомляється, що стан здоров'я російського політика після того, як його вивели з медичної коми, кращий, ніж можна було б очікувати в такій ситуації.

Відео дня

"Йому навіть вдалося згадати події, що передували отруєнню, аж до того, як він втратив свідомість від болю в туалеті літака", - пише The Insider.

Після цього охорона госпіталю "Шаріте", де зараз знаходиться Навальний, була посилена і, щоб потрапити до політика, необхідно подолати три кордони охорони.

"Вищий рівень безпеки ("Червона Загроза") був введений вчора саме після того, як стало ясно, що Навальний все пам'ятає, що робить його становище більш небезпечним", - пише видання.

У зв'язку з цим, німецькі спецслужби готуються як до фізичних загроз, так і до "дезінформаційного шторму", включаючи спроби дискредитувати клініку "Шаріте".

Медики очікують, що фізично Навальний зможе відновитися як мінімум на 90%, а психічно він вже відновився практично повністю. Для порівняння, як фізичне, так і психічне відновлення Сергія Скрипаля і Омеляна Гебрева проходило набагато довше й важче.

"Лікарі вважають, що Навальний вижив тільки завдяки швидкій реакції пілотів, які вирішили посадити літак в Омську, а також тому, що атропін він отримав ще в аеропорту", - пише видання.

Також повідомляється, що німецька влада поінформувала країни G7 про те, що Навальний був отруєний новим і більш потужним варіантом "Новачка" в порівнянні з тим, який був використаний проти Скрипаля. У Німеччині впевнені, що "Новачок" цього типу могли створити тільки в державній лабораторії.

Нагадаємо, виявити сліди "Новачка" вдалося не тільки в організмі Навального, але й на поверхні пляшки, з якої він пив.

"Згідно з німецькими слідчими, якби пляшка не потрапила до Німеччини, визначити конкретний тип отрути було б набагато складніше, і саме ця упущена деталь стала найбільшим провалом російських спецслужб", - підсумовує The Insider.

У свою чергу, прес-секретар Навального Кіра Ярмиш на своїй сторінці в Twitter прокоментувала опубліковану ЗМІ інформацію і заявила, що дані "сильно перебільшені".

"У зв'язку з останніми матеріалами про Олексія: про те, що він приходить до тями і реагує на оточуючих, ми повідомляли ще в понеділок, але в основному стаття дуже сильно перебільшена і містить багато фактичних неточностей", - написала вона.

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.
  • 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у крові, сечі та на шкірі Навального, а також на пляшці, з якої він пив.
  • Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.
  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.