Після списання Міг-29: Польща і Чехія патрулюватимуть небо над Словаччиною / фото Ozbrojené Sily SR

У суботу, 27 серпня, Польща і Чехія підписали угоду зі Словаччиною, відповідно до якої вони закриють небо над країною після виведення з експлуатації словацьких винищувачів МіГ-29.

Про це повідомляє Reuters.

Братислава виводить з експлуатації свої Міг-29 радянського виробництва, що вивільняє ці літаки для можливої передачі Україні.

Відео дня

Відповідно до суботньої угоди, Чехія і Польща контролюватимуть небо Словаччини з вересня.

Сама Словаччина очікує на поставки 14 нових винищувачів F-16 американського виробництва. Угода про їх постачання F-16 була підписана в 2018 році, надходження літаків очікувалося в 2024 році. 

Раніше Словаччина заявила, що готова відправити 11 винищувачів МіГ до України. У суботу міністр оборони Словаччини Ярослав Надь підтвердив, що Братислава як і раніше готова це зробити, але угода ще не досягнута.

"Є політична воля, і це має сенс – допомагати тим, хто цього потребує. Можливість обговорюється, і як тільки буде досягнуто згоди, ми повідомимо вас", – сказав Надь.

Надь оцінив МіГи приблизно в 299 мільйонів доларів і заявив, що Словаччина буде домагатися деякої фінансової або матеріальної компенсації за них з метою підтримку модернізації своїх збройних сил.

Раніше Словаччина вже передала ЗРК С-300, військові вертольоти серії "Мі", самохідні гаубиці і реактивні системи залпового вогню "Град". Цього тижня було оголошено, що країна також направить 30 гусеничних бойових машин піхоти БВП-1.

Також повідомлялося, що ВВС України можуть отримати як F-15 Eagle в експортному варіанті, так F-16, які йдуть на експорт спочатку. Найбільш ймовірними вважаються поставки саме F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: