Оскільки ситуація з візитом Володимира Познера і його гостей в Тбілісі не точно висвітлюється в російських ЗМІ, а чиновники і пропаганда просто відверто брешуть, вважаю важливим донести до російськомовних читачів, що сталося насправді.

У Грузії немає і ніколи не було "русофобії". Є тільки путінофобія

Пропаганда, прес-секретар Путіна Пєсков, Захарова і, о жах, влада Грузії звинуватили в протестах проти візиту Познера Саакашвілі і його прихильників «радикалів».

Відео дня

1. Ніяка партія Саакашвілі або його прихильники не влаштовували протестів через візит Познера до Грузії. Не було ніяких провокацій і радикальних сил. Протести були стихійними. Організовували їх у соціальних мережах активісти та небайдужі люди, які підтримують абсолютно різні партії та погляди, але єдині у захисті своєї країни. Представники і прихильники Саакашвілі були на протестах, але приєдналися до них пізніше, як і повинні зробити будь-які політики, коли їх виборець виходить на вулицю. Це був гнів громадян Грузії, а не політиків, спрямований не на громадян Росії, а на політику Росії Путіна і підтримуючих її соратників Кремля.  

У Грузії прекрасно ставляться до росіян. Краще, ніж в Росії

2. У Грузії немає і ніколи не було "русофобії". Є тільки путінофобія. Нагадаю, що більше 20% Грузії знаходиться під окупацією Росії, а за 30 кілометрів від місця, де Познер збирався святкувати день народження, стоять російські війська. Я особисто щотижня буваю на лінії окупації, де через колючий дріт, натягнутий прикордонниками ФСБ, передаю людям продукти, наприклад. Нещодавно я був там на похоронах однолітка Познера Дати Ванішвілі. Це дідусь 88 років, ділянку землі якого в 2011 році ФСБ розрізало колючкою на дві частини. Ванішвілі, разом зі своєю дружиною, зустрів старість під дулами автоматів російських солдатів. Його змушували відмовитися від грузинського паспорта. Його змушували піти з його будинку на підконтрольну Грузії територію. Але він до своєї смерті боровся і не здавався, не залишаючи ділянку, де поховані його предки. Тепер там же похований і він, а боротьбу продовжує його дружина. 

У в'язниці в Цхінвалі, де КДБ керує відставний офіцер ФСБ РФ, прямо зараз сидять п'ять громадян Грузії, яких наші прикордонники схопили на контрольованій Грузією території і уволокли в свої катівні, звинувативши в порушенні «кордону», хоча вони нічого не порушували. Я особисто був на тих місцях, звідки були викрадені ці громадяни Грузії, яких тепер використовують для тиску на Тбілісі в політичних питаннях. 

І ось це все підтримує Володимир Познер у своїх інтерв'ю та передачах. 

Грузія - не ресторан, куди можна кататися поїсти, забуваючи, що твоя країна і твої роботодавці роблять з цією прекрасною і теплою країною

3. У Грузії прекрасно ставляться до росіян. Краще, ніж в Росії. Росіяни тут не просто вільно і безпечно відпочивають, а й живуть, працюють, беруть активну участь у політичному житті (більшість, звичайно, опозиційно налаштована до Путіна, але є і фінансовані Москвою НКО, які також ніхто не чіпає). А вже людям, які не роблять публічно заяв, спрямованих проти суверенітету і територіальної цілісності Грузії, як це робив неодноразово Познер, тут рай в курені: тепло, смачно, приємно і, головне, вільно. 

Грузія - не ресторан, куди можна кататися поїсти, забуваючи, що твоя країна і твої роботодавці роблять з цією прекрасною і теплою країною. 

4. Познер з гостями вирішив знову летіти в Тбілісі після того, як в 2017 році вже потрапив у скандал, коли дозволив собі в інтерв'ю грузинському ЗМІ знову говорити неправду про війну 2008 року. Є багато інших країн, де пропагандисти не викликають таких реакцій, оскільки вони не є там співучасниками агресії Кремля і загибелі людей. Ще б в Україні відсвяткували.

Грузії, за прикладом України, всіх носіїв або прихильників війн, окупацій і Калашникова з Путіним, потрібно заносити в базу, аналогічну українському Миротворцю

Вони поїхали в ресторан після 21 години, коли в Грузії діє комендантська година. Всі люди повинні бути вдома (або в своєму готелі), а всі громадські місця повинні бути закриті. Їм відкрили ресторан. Їх автобус неймовірно супроводжувала машина грузинської поліції. Тобто, коли людей в Грузії штрафують на 600$ за порушення комендантської години, а ресторани — майже на 3000$, Познер і Ко олігархів та діячів російського шоу-бізнесу їздять по центру міста з кортежем і спокійно їдять по ресторанах? За які заслуги? Напевно, в Москві можна досі дати комусь грошей і спокійно порушувати закони. Або по блату. У Грузії - не можна. Навіть якщо цьому потурає переляканий грузинський уряд, то суспільство цього не допустить. Тим більше, від людей, які фактично дотримуються ворожої стосовно Грузії та її народу позиції. Ось вони і не допустили.

У підсумку, народ Грузії змусив свій уряд оштрафувати і ресторан і всіх прихильників блату (є оплачені квитанції Познера та інших гостей), а делегацію любителів скреп і «суверенної демократії» відправив додому святкувати там, де ніхто проти них протестувати не буде, щоб вони не робили, так як за протести людей б'ють і кидають у в'язниці. 

Грузин дружить з росіянином, але не сприймає окупації і тих, хто прийшов до нас з Калашниковим - сказав мені одного разу президент Грузії Гіоргій Маргвелашвілі. І так воно і є. А Грузії, за прикладом України, всіх носіїв або прихильників війн, окупацій і Калашникова з Путіним, потрібно заносити в базу, аналогічну українському Миротворцю. Тоді і гостям не доведеться на літаки витрачатися і жителям Грузії по вулиці гуляти о 3 годині ночі. 

Єгор Куроптєв 

Читайте всі статті автора