Опозиціонера обвинувачують у "закликах до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці" / фото TUT.BY

Член президії Координаційної ради опозиції Білорусі, адвокат Максим Знак на знак незгоди з висунутими обвинуваченнями оголосив голодовку.

Про це порталу TUT.BY повідомив адвокат Знака Дмитро Лаєвський.

Опозиціонеру пред'явлено обвинувачення за ч. 3 ст. 361 (заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці) Кримінального кодексу Білорусі.

Відео дня

"Обвинувачення також, як і підозру, не конкретизовано, з нього не зрозуміло, які саме висловлювання Максима розцінюються як спрямовані проти національної безпеки, і воно так само полягає в переслідуванні за висловлення думки. У зв'язку з незаконністю кримінального переслідування і довільністю увязнення під варту Знак 18 вересня, з моменту пред'явлення обвинувачення, офіційно оголосив відмову від прийняття їжі. Про це він повідомив письмово адміністрації СІЗО", - розповів Лаєвський.

За словами захисника, Знак дійшов висновку, що в Республіці Білорусь не працюють правові механізми захисту прав і свобод особистості і в умовах СІЗО він не бачить інших способів боротьби, "з огляду на очевидність абсурдності того, що відбувається в частині обвинувачення в злочині за вільне вираження громадянами своєї думки" .

"За словами Знака, відмова від їжі є для нього в умовах СІЗО одним з небагатьох, що залишилися, способів боротьби проти беззаконня і несправедливості в країні. Максим неодноразово говорив, що в державі всі люди мають керуватися правом. Як пояснив Знак, відмова від їжі покликана переконати кожного, особливо правозастосовників, згадати про духовні і моральні цінності, на яких базується право, і не руйнувати їх", - заявив Лаєвський.

Читайте такожТихановська закликала міжнародне співтовариство взяти участь у врегулюванні кризи в Білорусії

Протести у Білорусі:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички із силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників. За даними ЗМІ, Європейський Союз застосує санкції до 40 білоруських посадовців.
  • 17 вересня Європейський парламент визнав Координаційну раду опозиції Білорусі тимчасовим представницьким органом білоруського народу.
  • Також 17 вересня в ОБСЄ повідомили, що запускають "Московський механізм" щодо ситуації в Білорусі, яким передбачається створення незалежної місії для дослідження інформації про серйозні порушення прав людини, свободи слова, фальсифікацію виборів, права на мирні зібрання, необгрунтовані затримання і насильство щодо протестувальників, перешкоджання роботі журналістів, обмеження доступу громадян до інтернету, арешти лідерів опозиції і примус до виїзду з країни. Відповідну ініціативу підтримали 17 країн-учасниць ОБСЄ.