У Білорусі тривають протести проти Лукашенка / REUTERS

Протести в Білорусі проти Олександра Лукашенка - небезпека номер один для російського президента Володимира Путіна.

Читайте такожВибори в Білорусі: у Тихановської виступили проти перерахунку голосів

Таку думку в ефірі каналу "Україна 24" висловив колишній депутат Державної думи Росії Ілля Пономарьов, коментуючи припущення про те, що протести можуть бути вигідні Путіну, щоб відвернути увагу від протестів у Хабаровську.

Відео дня

"Думаю, що це така домашня конспірологія. Хабаровська у внутрішньоросійському порядку денному немає, по телебаченню про нього не говорять, про нього говорять тільки в соцмережах люди певного складу, політичної орієнтації, які не є прихильниками Путіна, інші цього не бачать", - сказав екс-депутат.

На думку Пономарьова, протести в Білорусі - поганий приклад для російської влади.

"Небезпека, яка виходить від білоруських протестів як поганого прикладу, що це нова Помаранчева революція, новий Майдан, успішний протест проти влади, - для Путіна набагато вища, ніж Хабаровськ або щось подібне", - сказав Пономарьов.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тіхановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. Також із 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2 тис. затриманих.

Протести у Хабаровську

  • Масштабні протести в російському місті Хабаровську почалися на початку липня після того, як заарештували їхнього губернатора краю Сергія Фургала.
  • Щовихідних на акції виходять десятки тисяч людей. Серед іншого люди вимагають відставки президента РФ Володимира Путіна.