Серед пацієнтів лікарні були ті, хто постраждав від вибухів свето0шумових гранат / REUTERS

У лікарні швидкої медичної допомоги Мінська розповіли, з якими травмами у протестуючих їм довелося зіткнутися після дій білоруських силовиків.

Як розповів виданню tut.by завідувач хірургічним відділенням №4 Дмитро Юшкевич, у ніч після виборів в Білорусі йому довелося працювати з вибуховими травмами - це наслідки від світло-шумових гранат, а також вогнепальні поранення.

Юшкевич зазначив, що йому запам'яталися тоді два пацієнти: одному чоловікові після вибуху світло-шумової гранати довелося ампутувати частину стопи. Другий чоловік був у свідомості, без видимих травм, але не говорив, імовірно, перебуваючи в шоковому стані.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі пройшов наймасштабніший в історії країни марш свободи: всі подробиці

За словами лікаря-реаніматолога Миколи Маркевича, в перші дні, коли протести тільки починалися, до них надходили пацієнти з травмами від розриву світло-шумових гранат і гумових куль.

Однак потім потік пацієнтів з масових заходів різко впав, але стали надходити пацієнти з важкими травмами після перебування в РУВС, на Окрестіна і в Жодіно. Наприклад, один з пацієнтів говорить, що був побитий 12 серпня. Діагноз - закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забої м'яких тканин голови, тулуба, обличчя, лівої нижньої кінцівки. Тобто били по голові, грудній клітці, сідницях і стегну. А крім того, через сильний удар в спину виник пневмомедіастінум.

"У багатьох пацієнтів, які надійшли, показники, що свідчать про масивності пошкодження м'язової тканини, у багато разів перевищували норму. Що це означає на практиці? Якщо не надати медичну допомогу, причому в умовах стаціонару, це може привести до розвитку гострої ниркової недостатності з усіма витікаючими наслідками, аж до летального результату ", - говорить Маркевич.

Також Маркевич розповів, що надходили люди з цілеспрямовано зламаними кистями рук, ушкодженнями від гумових куль після пострілів в упор, розривами прямої кишки у чоловіків.

"Після акцій протесту в наше відділення в моє чергування надходили люди в основному із забоями, синцями, легкими черепно-мозковими травмами, струсами мозку, один пацієнт був з ушкодженнями від гумової кулі", - додав лікар-хірург Олексій Жуковський.

Вибори і протест в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" в Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.