TUT.BY

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заговорив про «ляльководів», які нібито з-за кордону керують штабами опозиції, а також про спроби протестуючих силою захопити владу.

Слова Лукашенка наводить агентство "Белта".

"Через одну розмову ми бачимо ляльководів. Одна з ліній цих ляльководів - Чехія. Сьогодні вже з Чехії керують нашим об'єднаним штабом, де, вибачте мені, сидять ці овечки, нічого не розуміючи, що від них хочуть. Я доручив видати цю інформацію в ЗМІ , щоб побачили, чого вони хочуть. Вони продовжують насідати, продовжують вимагати: виводьте людей на вулицю і ведіть переговори з владою про добровільну здачу влади", - сказав Лукашенко.

Відео дня

За словами чинного президента Білорусі, «ниточки» від протестів ведуть до Польщі, України та Росії.

Читайте такожМасові протести, барикади й кров у центрі Мінська: як Білорусь відреагувала на Перші результати виборів

"Тобто Лукашенко, який перебуває на чолі вертикалі влади, на чолі держави добровільно при 80% голосів повинен передати їм владу. Це звідти (з-за кордону - ред.) йдуть команди. Треба віддати належне місцевим нашим - вони вкрай обурені і говорять: так це неможливо, в Білорусі не та ситуація, щоб вести переговори. Загалом, намагаються керувати процесом з-за кордону. Я про Польщу не кажу. Там вже всі осіли і теж починають смикати за ниточки. Я не кажу про Україну - це, впевнений, не державна політика, але там вистачає цих майданутих, про які я говорив. В тому числі, на жаль, з Росії певний приплив людей", - вважає Лукашенко.

При цьому, на думку Лукашенка, протестуючі, які нібито приїхали з інших країн в Білорусь, не лізуть самі на багнети.

"Вони на багнети пацанів кинули. Ви ж бачили, хто сьогодні вночі там бродив і намагався провокувати міліцію. І не просто провокувати. Ви помітили - вони вже штурмом намагалися взяти чи то РВВС, то чи УВС. Вони в Новогрудку і Кореличах, по -моєму, штурмом хотіли взяти органи влади ", - сказав глава держави.

«Крім того, сьогодні 200-300 осіб кинуті організаторами акцій на самий південь Білорусі, де в одному з міст був оточений райвиконком. "Довелося прикордонникам втрутитися - там прикордонний загін базується. Тобто в окремих точках, де зібрали людей, вони намагалися захопити органи влади", - заявив Лукашенко.

Читайте такожЛукашенко відреагував на протести в Білорусі, пригрозивши їх учасникам

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. Дострокове голосування почалося ще 4 числа, а завершилося о 20:00 в неділю.

Після публікації даних екзит-полу, згідно з якими переміг Лукашенко, тисячі жителів по всій країні вийшли на стихійні акції протесту, відбулися сутички з силовиками. Силовики стріляли в протестуючих гумовими кулями, кидали світлошумові гранати і били людей. Як мінімум одна людина, за даними правозахисників, загинув, понад двісті були затримані.

Вранці в понеділок, 10 серпня, в Центральній виборчій комісії Білорусі заявили, що Олександр Лукашенко набирає на виборах 80,23%. Штаб кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської вирішив не визнавати попередні результати виборів.