Путін та Цзіньпін провели тригодинну зустріч в Пекіні / скриншот з відео

Російський диктатор Володимир Путін зустрівся з китайським лідером Сі  Цзіньпіном на полях форуму в Пекіні, присвяченого китайській ініціативі з глобального розвитку інфраструктури "Один пояс, один шлях". 

Цей візит до Китаю став другою поїздкою Путіна за кордон після того, як у березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.  В Пекіні до Путіна ставилися як до почесного гостя, активно висвітлюючи його тригодинну двосторонню зустріч з Сі.

І Сі, і Путін, у своїх заявах приділяли увагу передусім поглибленню співпраці між двома країнами, однак йшлося і про війну в Україні, зауважують The New York Times, Bloomberg та Politico.

Відео дня

Двостороння співпраця Китаю та Росії 

Цзіньпін відзначив свою "міцну особисту дружбу" з Путіним. "Політична взаємна довіра неухильно поглиблюється", – зазначав китайський лідер. 

Путін так само стверджував, що Москва та Пекін "впевнено рухаються в двосторонньому плані".  Він наголошував, що Москві та Пекіну необхідно більш тісно координувати свою зовнішню політику, зважаючи на "поточні складні умови", маючи на увазі безпекову ситуацію в Ізраїлі та Косово, на Кавказі та в Африці.

Водночас, зауважують ЗМІ, Путін намагався продемонструвати свою геополітичну автономію від Китаю. Він окреслив грандіозні інфраструктурні плани Росії в регіоні та закликав інвестувати в них, але не заявляв про плани приєднатися до наявних проектів Китаю. 

Російський диктатор також заявив, що до кінця року річна торгівля між двома країнами перевищить 200 мільярдів доларів. Крім цього, у розмові з пресою Путін стверджував, що Росія і Китай збираються підписати план співпраці. Однак поки про жодні нові економічні угоди між РФ та Китаєм оголошено не було. 

Війна в Україні та на Близькому Сході - що казали Сі та Путін

Обидва лідери передусім уникали згадок про поточні конфлікти в різних регіонах світу, включно з війною Росії проти України і нападом ХАМАС на ізраїльську територію. Однак Путін стверджував, що обговорював з Сі і Україну, і Близький Схід. Також він зауважив, що з трьох годин зустрічі від 60 до 90 хвилин було витрачено на обговорення "конфіденційних тем", та охарактеризував цю розмову з Сі як "продуктивну і змістовну". 

Після зустрічі Путін публічно звинувачував США в загостренні війни кривавої війни, яку Росія розв'язала в Україні, та обурювався через постачання далекобійних ракет ATACMS.

Візит Путіна до Китаю 

Президент Російської Федерації Володимир Путін 17 жовтня прибув до Пекіна. Це другий його закордонний візит з моменту видачі  Міжнародним кримінальним судом в Гаазі в березні ордера на його арешт. Перший закордонний візит за ці місяці Путін мав раніше в жовтні. Він прибув до Киргизстану, де провів переговори з киргизьким лідером Садиром Жапаровим.

В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявляли, що поїздка Путіна до Китаю несе певні ризики для України. 

Вас також можуть зацікавити новини: