Все більше схиляюся до думки, що за межі Ізраїлю, навіть у разі початку ЦАХАЛом наземної операції в Секторі Гази, палестино-ізраїльський конфлікт не вийде.

Початкові цілі та завдання Ірану були наступними:

  • зірвати встановлення дипломатичних відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією. І питання вже поставлене на паузу. А з кожним днем це стає все менш імовірним, як мінімум, в короткостроковій перспективі;
  • перевірити боєздатність армії Ізраїлю і її готовність до раптового нападу, дискредитувати її "могутність". І ця мета досягнута;
  • викликати хвилю антисемітизму в світі й посилити її в мусульманському світі. З кожним днем, особливо після масованих ракетних ударів по сектору Гази і загибеллю все більшої кількості мирного населення, цей процес наростає;
  • відпрацювати нову тактику ведення бойових дій з використанням спецназу, дронів, масованих ракетних атак. Вбити/захопити в полон якомога більше офіцерів ЦАХАЛ (реально навіть в офіційних джерелах їхня кількість вражає).

Для цього Іран пожертвував "пішаком" - ХАМАСом. Хезболла їм ще знадобиться.

Відео дня

Іран ще занадто слабкий для ведення повномасштабної війни

Межі можливого Іран не переходитиме. Він ще занадто слабкий для ведення повномасштабної війни не тільки з Ізраїлем, який може і ядерну зброю застосувати в разі необхідності, але й зі США, які невипадково направили авіаносну групу в Середземне море - ближче до Ізраїлю, тим самим пославши чіткий сигнал і Сирії, і Лівану, що вступати у війну з Ізраїлем не варто. При цьому, Сирія і Ліван і так сильно ослаблені в результаті громадянських конфліктів і їх військові потенціали непорівнянні навіть з ізраїльською армією. Єгипет так взагалі став першим серед арабських держав, які брали участь у війнах з Ізраїлем, і встановили дипломатичні відносини з ним.

Природно, одним із головних завдань Тегерана було викликати симпатії в мусульманському світі, що також було досягнуто. Навіть попри те, що більшість арабських країн розглядаються в якості загрози національній та регіональній безпеці, але рівень ненависті до Ізраїлю там набагато вищий.

Все це було лише репетицією і "тренуванням" нового фронту "осі Зла", в яку, крім Ірану, входять Росія і Північна Корея.

Невипадково за останні місяці кількість контактів вищого військового і політичного керівництва цих країн була позамежною, а американська розвідка навіть робила заяву про те, що Північна Корея може здійснити подібну операції ХАМАС військову операцію на кордоні з Південною Кореєю.

Поки Китай повністю не переозброїть свою армію, Третя світова не почнеться

Загроза реальна. Але не зараз. Ще не час.

Поки Китай повністю не переозброїть свою армію (а це очікується не раніше 2027-2028 років), в тому числі й з урахуванням досвіду російсько-української війни, Третя світова не почнеться.

Хоча шанси на її початок в середньостроковій перспективі стають з кожним днем все вищими.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, академік Академії політичних наук України, професор Національного авіаційного університету