Дмитро Кулеба / фото УНІАН

У середу й четвер два посольства України за кордоном, крім посольства в Іспанії, отримали листи з погрозами.

"Це однозначно нова форма терору. Ми спільно з іспанською владою дуже активно працюємо над тим, щоб встановити, хто за цим стоїть. У нас, безумовно, є здогадка, хто за цим стоїть, але потрібно прослідкувати всю мережу агентів і людей, залучених до цієї кампанії", - сказав Кулеба для "Укрінформ".

Він додав: крім того, що відбулося в середу в Мадриді, "сталися й інші тривожні події, не пов’язані з вибухівкою, проте з надсиланням у посольства України дуже конкретних погроз".

Відео дня

На уточнююче запитання, про якого роду погрози йдеться і в яких посольствах України це сталося, Кулеба відповів, що МЗС незабаром вийде з офіційним коментарем із цього приводу.

Він зазначив, що з огляду на події вчора й сьогодні є точна підстава стверджувати, що відбувається "цілеспрямована широкомасштабна кампанія" проти України.

"Потрібно розкрутити повністю ланцюги: хто залучений, звідки ці ланцюги надходять, хто їх надсилає (листи – ред.)", - наголосив Кулеба.

Він запевнив, що після встановлення усіх винних, буде здійснено заходи щодо їх покарання.

Вибухівка у посольстві України

30 листопада в посольстві України в Іспанії в руках коменданта під час огляду вибухнув конверт. Співробітник посольства отримав незначні поранення і був госпіталізований, загроз його життю немає. Решта співробітників посольства не постраждали.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив посилити безпеку всіх українських посольств за кордоном. Також міністр наголосив, що хто б не стояв за організацією цього вибуху, "їм не вдасться залякати українських дипломатів чи зупинити їхню щоденну роботу над зміцненням України та протидією російській агресії".

Поліція Іспанії перевіряє можливий зв’язок між двома листами-бомбами, надісланими українському посольству в Мадриді та збройовій компанії, яка виробляє ракетні установки для України.