Нам пощастило, що у черговій війні з Росією у нас є союзники. Причини, через які Україні допомагають чимало передових країн світу, досить прості.

По-перше, Україна права в цій війні захищає визнані загальнолюдські принципи моралі та, які були сформовані після Другої світової: право на самовизначення, на самоврядування, на розвиток своєї культури. Право на життя та здоров’я своїх громадян.  

Україна опинилася не сам на сам з російською агресією, як це було в минулому в різні історичні періоди

По-друге, союзники переслідують досить прагматичну ціль (і ми її теж чудово бачимо й розуміємо): українці ціною життя, здоров’я та добробуту захищають країни Європи від гібридного впливу та прямого вторгнення російських військ, вимотують російську економіку та військово-промисловий комплекс. Завдяки мужньому спротиву українців наші союзники зараз не посилають на смерть своїх військових, а ведуть боротьбу із російською навалою нашими руками, надаючи Україні кошти та зброю.

Всі все розуміють, та все одно дуже добре, що в цей історичний момент Україна опинилася не сам на сам з російською агресією, як це було в минулому в різні історичні періоди.

Організація об’єднаних націй – один з союзників України. Наразі в нашій країні діють два структурних утворення ООН:

1. Управління ООН з координації гуманітарних справ 

2. Моніторингова місія ООН з прав людини

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні ще й потрапила у репутаційний скандал

З приводу роботи першого, гуманітарних товарів у вигляді їжі, медикаментів та одягу нам передають дійсно багато. Це показано у звітах та підтверджується людьми з постраждалих від росіян територій України. Проте, слід пам’ятати, що ООН – це не лише гуманітарні вантажі та грошова підтримка. Це організація, яка має чіткі цілі, оголошені в її статуті. І на вказані цілі її члени виділяють чималі кошти.

Звіти, про діяльність Управління ООН з координації гуманітарних справ  у відкритому доступі. Проте до них є одне велике питання: чому в них усіляко уникається згадка про причини гуманітарної катастрофи в Україні? Чому не зазначено, хто за нею стоїть?

Від українських структурних утворень ООН ми чуємо лише про стурбованість, засудження та співчуття

І це - не порожні слова й запитання. Адже, наприклад, оперативні зведення Управління ООН з координації гуманітарних справ у червні-липні на сотні сторінок перераховують викликані нападом росіян проблеми для українців: вбивства людей, нестача житла та харчування. І жодної згадки, що причиною гуманітарної катастрофи є Росія. Лише зазначено про переговори за участі РФ в експорті зерна. Добре, що у тексті хоча б немає подяки Росії за участь в цих переговорах.

Тобто, у звітах за останні два місяці ми читаємо про безліч злочинів, вчинених росіянами та російським урядом, але в документах росіяни в негативному сенсі майже не згадуються!

На додачу, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні ще й потрапила у репутаційний скандал, коли представники місії публічно прирівняли жорстокі вбивства та катування росіянами українців з подіями нібито катування росіян нібито українцями, які розповсюджує російська пропаганда…

Кожного дня саме російські ракети вбивають сотні українців та знищують наше майно. Це факти, які неможливо трактувати неоднозначно і тим більше про них мовчати. Проте складається враження, що вони свідомо ігноруються. Звіти – максимально обтічні, без згадок про конкретні злочини росіян.

На жаль, від українських структурних утворень ООН ми чуємо лише про стурбованість, засудження та співчуття. Так, є гуманітарна допомога, це дуже суттєво. Але цього недостатньо.

ООН має чіткі механізми щодо Росії як країни-учасниці, яка ігнорує статут організації та всі можливі норми міжнародного права. Ба більше, ООН - це не абстрактна організація, це конкретні люди. В Україні є офіс Координаторки системи ООН в Україні, в якому працюють громадяни України. Працюють і дозволяють замовчувати злочини росіян у звітності! Може, варто це змінити?

За надслабку діяльність в безпековій площині критика у бік ООН лунає вже не вперше. А жахлива війна в Україні та повна безкарність Росії й надалі показують слабкість організації. Проте Україна точно переможе Росію у війні. А ООН реформується, або повторить долю Ліги Націй.

Павло Богомазов, адвокат