Світова спільнота закликала владу Білорусі припинити насильство проти власних громадян \ REUTERS

США, Великобританія, Швейцарія і Євросоюз закликають владу Білорусі припинити насильство проти власних громадян.

Читайте такожЛукашенко дав пряму вказівку силовикам щодо протестувальників - білоруський журналістЯк повідомляє сайт уряди Британії,

про це йдеться в спільній заяві дипломатичних представництв цих держав і ЄС з приводу застосування насильства і репресій у Білорусі.

Відео дня

«Ми засуджуємо непропорційне застосування сили і закликаємо владу Білорусі припинити насильство і погрози застосування військової сили проти власних громадян, а також негайно і беззастережно звільнити всіх несправедливо затриманих. Необхідно припинити залякування і переслідування з політичних мотивів», - наголошується в заяві.

Також дипломатичні місії цих країн закликають владу Білорусі дотримуватись взятих на себе міжнародних зобов'язань щодо дотримання основних демократичних свобод і прав людини.

«Ми очікуємо повноцінного і прозорого розслідування всіх ймовірних злочинів і зловживань з метою притягнення винних до відповідальності. Тільки це створить можливість для мирного врегулювання кризи на основі відкритого національного діалогу", - зазначили автори заяви.

Крім того, вони висловили солідарність з усіма жертвами насильства і жорстокого поводження.

Ситуація в Білорусі:

  •  9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестуючих.