США та їхні союзники розглядають можливість розміщення іноземних військ у Секторі Гази / Колаж УНІАН, фото president.gov.ua, скріншот

США розглядають можливість розмістити багатонаціональні миротворчі сили в Секторі Гази після поразки ХАМАС у війні з Ізраїлем, пише Politico з посиланням на двох сенаторів.

"Два сенатори підтвердили, що ведуться переговори про створення багатонаціональних сил в Газі після викорінення Ізраїлем ХАМАС. Це найбільш явна ознака того, що США і їх партнери серйозно зважують можливість розміщення іноземних військ в анклаві", - пише видання.

Відзначається, що на даному етапі йдуть попередні розмови щодо можливого складу міжнародних сил, хоча навряд чи до їх складу увійдуть американські війська.

Відео дня

Bloomberg News раніше повідомило, що США і Ізраїль обговорюють питання про створення миротворчих сил для підтримки порядку в анклаві. У заяві для Bloomberg офіційний представник Ради національної безпеки Едріен Уотсон спростувала обговорення питання про "відправку американських військ" до складу коаліції.

За словами одного з сенаторів, делегація Конгресу, з якою він їздив до Ізраїлю минулого місяця, обговорювала можливість присутності в складі сил Саудівської Аравії. Однак він зазначив, що не чув про те, що американські війська направляються в сектор Гази в рамках обговорень.

Раніше держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що адміністрація вважає за краще, щоб Палестинська автономія очолила Газу після падіння ХАМАС. Також він не заперечував і можливість участі міжнародних агентств, які допоможуть забезпечити як безпеку, так і управління.

"Коментарі законодавців ясно дають зрозуміти, що в Конгресі існує потреба в такій силі, що полегшує життя президенту Джо Байдену при переговорах про її створення з союзниками і партнерами. Однак будь-які ознаки участі американських військ можуть призвести до провалу переговорів", - пише видання.

Війна Ізраїлю та ХАМАС

7 жовтня терористи ХАМАС завдали масованого удару по ізраїльській території. Також бойовики вторглися в прикордонні населені пункти Ізраїлю, вбили багатьох людей і захопили заручників.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) зачистила територію від бойовиків і активізувала удари по сектору Гази. Своєю військовою метою Ізраїль оголосив повну ліквідацію ХАМАС. 

Протягом останніх тижнів тривають розмови про наземне вторгнення Ізраїлю в сектор Гази. Незабаром стало відомо, що Ізраїль поступово розширив  наземну операцію в секторі Гази, перейшовши від точкових операцій спецназівців і розвідки до більш широкої операції загальноармійських підрозділів.

Вас також можуть зацікавити новини: