Блінкен прибув у Китай / фото REUTERS

Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Китаю - це стратегія стримування Пекіна не допомагати Російській Федерації у війні проти України.

Про це експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв сказав в ефірі інформаційного марафону. Краєв вважає промовистим жестом від китайської сторони те, як зустрічали  Блінкена. "Вони від візиту держсекретаря чекають дуже багато у контексті торгівлі, тому що саме американці зараз ставлять Китай на розтяжку через РФ в плані торгівлі. І дуже багато чекають у контексті Тайваню. Для них ідеальний варіант - зберегти статус кво, але американці готові давати Тайваню більше зброї, і китайці, скажімо так, хочуть з ними про це поторгуватися", - сказав Краєв.

На його переконання, китайці роблять більшу ставку на ці перемовини, аніж американці.

Відео дня

"Для американців ключова мета - це зрозуміти позицію Китаю стосовно мирних переговорів РФ і України. Зрозуміти, що з китайцями робити, щоб вони Росію до цих перемовин не штовхали настільки активно, як вони це роблять. І найголовніше, що робити з китайською формулою миру - з тими чотирма пунктами, які вони запропонували", - зазначив експерт.

На думку Краєва, американцям не вийде переконати Китай, але вони намагаються зрозуміти його позицію.

"Зараз Китай чітко каже про те, що є дві системи: китайська і американська. І зійтися вони не можуть. Вони можуть лише співіснувати. І тому позиція американців така, що ми не будемо витрачати час на те, щоб змінити думку Китаю. Ми дізнаємося, що вони реально думають, ми побачимо реальну картину, ми її проаналізуємо, і тоді ми будемо ставити китайців у таке геополітичне положення, щоб вони не могли втілювати власну стратегію", - наголосив Краєв.

Він зазначив, що саме це сталося, коли американці не дали можливості Китаю на пряму допомагати росіянам.

"І китайцям довелося розкладати свою зброю або свої товари подвійного призначення на якісь шматки, намагатися йти через треті країни. У них банкрутували компанії, у них розбилися нормальні відносини з Російською Федерацією. Тобто, Америка має досвід стримування Китаю силою буквально. Тому, це не буде про переконання. Це буде про розробку нової стратегії стримування силою", - сказав Краєв.

За його словами, американці можуть попередити Китай, що торгівля і нормальні відносини між Вашингтоном і Пекіном можуть закінчитися через позицію Пекіна стосовно підтримки Росії.

Відносини США і Китаю

Державний секретар США Ентоні Блінкен 24 квітня прибув з візитом до Китаю через зростаюче занепокоєння країни тим, що війна РФ проти України стала можливою завдяки китайській військовій допомозі для Москви. Таким чином Блінкен планує підштовхнути лідерів Китаю розірвати зв'язки з Кремлем.

Після того, як США запровадили багато санкцій проти РФ, в адміністрації президента Джо Байдена звинувачують Китай у тому, що країна намагається підтримувати оборонний сектор Росії, що призводить до загибелі мирних жителів в Україні. Посадовці висловили сподівання, що спільна з Європою позиція, буде більш ефективною, ніж одноосібні дії США. 

Вас також можуть зацікавити новини: