Венді Шерман сподівається, що таліби не будуть переслідувати охочих залишити Афганістан / фото REUTERS

США зажадали від "Талібану" дозволити всім охочим афганцям безперешкодно залишити країну.

Про це заявила заступник держсекретаря США Венді Шерман під час прес-брифінгу в Держдепартаменті, передає Голос Америки.

За її словами, американські військові літаки за останню добу евакуювали близько 2 тисяч осіб, проте надходять повідомлення про перешкоди цьому процесу з боку талібів. Вона зазначила, що в цілому США евакуювали з Афганістану близько 5 тис.осіб.

Відео дня

"Ми бачили повідомлення про те, що таліби, усупереч своїм публічним заявам і зобов'язанням перед нашим урядом, не дозволяють афганцям, які бажають залишити країну, дістатися до аеропорту", - сказала Шерман.

США очікують, що таліби дозволять усім американським громадянам, громадянам третіх країн і всім афганцям, котрі бажають виїхати, зробити це безпечно і не зазнаючи переслідувань, повідомила Шерман.

Читайте також"Талібан" оголосив про повну "амністію" в Афганістані

За словами Шерман, до Кабула скоро прибуде колишній посол США в Афганістані Джон Басс, а також командувач 82-ю повітряно-десантною дивізією генерал-лейтенант Кріс Донаг'ю. Він координуватиме процес евакуації. Найближчими днями Вашингтон планує подвоїти кількість співробітників посольства в Кабулі, щоб евакуювати з країни якомога більше людей, які можуть піддатися репресіям з боку талібів.

Крім цього Шерман додала, що США і їхні союзники продовжуватимуть боротися за права жінок у Афганістані.

"Вчора таліби провели прес-конференцію, на якій заявили, що мають намір дозволити жінкам працювати й вчитися, але тільки в рамках [правил шаріату]. Сполучені Штати і міжнародна спільнота будуть уважно стежити за тим, як майбутній уряд в Афганістані буде забезпечувати права і свободи, на які мають право жінки та дівчатка в цій країні", - підкреслила вона.

За словами дипломата, США разом із 20 іншими країнами будуть моніторити можливі порушення прав жінок в Афганістані.

"Ми будемо використовувати всі наявні у нас економічні, дипломатичні та політичні інструменти, щоб змусити Талібан відповідати за свої слова", - додала Шерман.

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, у тому числі і столиці - Кабула.
  • Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.
  • Стало також відомо, що представники "Талібану" у президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади. Таліби мають намір оголосити про створення ісламського емірату Афганістан.
  • Також 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану. 18 серпня стало відомо, що Гані зі своєю сім'єю перебуває в Об'єднаних Арабських Еміратах.
  • Україна евакуювала з Афганістану 79 громадян із шести країн - України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану.
  • Станом на вечір 17 серпня вже 153 українських громадянина, українці афганського походження, бажали покинути Афганістан.
  • 18 серпня літак, який мав евакуювати українців з Афганістану, не зміг сісти в Кабулі. Зараз немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабула, де ситуація залишається частково неконтрольованою.