Стали відомі деякі деталі про дівчину журналіста Протасевича \ фото en.ehu.lt

Разом з білоруським журналістом Романом Протесавичем була затримана його дівчина. Так, стало відомо, що Європейський гуманітарний університет вимагає звільнити Софію Сапегу - свою студентку і дівчину Протасевича, яких 23 травня затримали після примусової посадки літака в Мінську.

Як повідомляє "Європейська правда", у своєму повідомленні університет вказує, що Софія є громадянкою Росії, вивчає міжнародне право і європейське законодавство і готувалася захищати магістерську роботу. Вона разом з Романом літала до Греції на відпочинок.

"В результаті спецоперації білоруської влади студентку затримав Слідком в Мінську на помилкових і надуманих підставах... Софії повинна бути надана негайна консульська допомога. На додаток, ЄГУ закликає міжнародних партнерів, донорів і правозахисників допомогти звільнити Софію", - йдеться в заяві.

Відео дня

Читайте такожЄС офіційно заявивши, що борт Ryanair сів у Мінську через військовий літак БілорусіУніверситет додає, що засуджує безкарні дії білоруського режиму, і висловлює солідарність з усіма, хто піддається переслідуванням в Білорусі.

Відзначається, що серед політв'язнів режиму Лукашенка вже четверо нинішніх або колишніх студентів університету.

Європейський гуманітарний університет розташований у Вільнюсі і приймає на навчання студентів зі Східної Європи, де вони можуть навчатися російською, білоруською та англійською та брати участь у програмах обміну в країнах Європи та США.

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

23 травня в аеропорту " Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, які були на борту.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.

Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

У свою чергу авіакомпанія Ryanair у коментарі з приводу вимушеної посадки свого літака зазначила, що від білоруської сторони прийшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли журналіста Романа Протасевича та його дівчину.

Ряд європейських країн, а також США і Канада закликали звільнити Протасевича і заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент.