МЗС Білорусі прокоментувало вимушену посадку пасажирського літака \ фото REUTERS

Дії влади Білорусі в ситуації з літаком ірландської авіакомпанії Ryanair відповідали міжнародним нормам.

Про це заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ країни Анатолій Глаз. У заяві глави білоруського МЗС висловлюється впевненість у тому, що дії влади країни "повністю відповідали встановленим міжнародним правилам". "У даному питанні ми в змозі гарантувати повну транспарентність, в разі необхідності прийняти експертів і продемонструвати всі матеріали, щоб виключити інсинуації",— йдеться в коментарі Глаза на сайті білоруського МЗС.

Читайте такожWP: Лукашенко винен дорого заплатити за інцидент з літаком RyanairПри цьому він назвав поспішними і "відверто войовничими" заяви деяких країн і європейських структур і звинуватив їх у нагнітанні ситуації. "Відбувається її навмисна політизація, звучать нічим не підтверджені звинувачення, клеяться ярлики. При цьому немає ніякого видимого бажання в ній об'єктивно розібратися. Замість цього негайно знову зазвучали гасла про санкці", - заявив Глаз, закликавши спокійно проаналізувати ситуацію і дочекатися висновків експертів.

Відео дня

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

23 травня в аеропорту " Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.

Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

Обставина вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

У свою чергу авіакомпанія Ryanair в коментарі з приводу вимушеної посадки свого літака зазначила, що від білоруської сторони прийшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли журналіста Романа Протасевича.

Низка європейських країн, а також США і Канада закликали звільнити Протасевича і заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент.