фото REUTERS

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський підтримав ідею судити нинішнє військово-політичне керівництво Росії на трибуналі. 

"Чехія - серед країн, які виступають за створення спеціального трибуналу для суду над вищим політичним керівництвом Росії за злочини в Україні. Будь-які політичні лідери держави мають нести відповідальність за розв’язання війни. Зараз не час говорити про мир. Росія розуміє тільки силу… Якщо ми хочемо безпеки - мають діяти правила, і ми маємо забезпечувати їхнє виконання на міжнародному рівні", - написав у Twitter дипломат.

Ліпавський додав, що не міг би уявити себе в уряді, який би не підтримував Україну. 

Відео дня

Роль Чехії у боротьбі України з російськими окупантами – що відомо

Чеський уряд активно допомагає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ до України. Прага надає Києву як гуманітарну допомогу, так і військову. Крім того, країна дала притулок тисячам українських біженців.

Водночас у столиці Чехії розпочалися акції протести. Праві та ліві радикали виступили проти постачання зброї Україні. Загалом на мітинги вийшли від 50 до 70 тисяч людей.

МЗС України засудили ці акції протесту, але запевнили, що відносини між Україною та Чехією вони не змінять.

Крім того, 28 жовтня, у День незалежності Чехії, на будівлі чеського МВС з'явився банер із зображенням Путіна в мішку для трупів.