У РФ закривають заводи / Скріншот

У російську Калугу нібито недружній Захід вклав 15 млрд доларів інвестицій - Volkswagen відкрив найпотужніший сучасний автозавод. Він годував понад 4 тисячі сімей, заробляли там у середньому 70 тисяч рублів. Для цього населеного пункту ці гроші - фантастичні. Але все зруйнували плани президента РФ розв'язати повномасштабну війну проти України. 

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, спочатку Volkswagen призупинив складання авто до середини квітня, тепер росЗМІ повідомляють, що відкриття відбудеться тільки влітку.

Зараз калужани чекають на відновлення заробітків. Валерій Углов, автомеханік Volkswagen, висловив надію, що скоро зможе вийти на роботу. 

У сюжеті йдеться, що зупинили заводи не стільки санкції, скільки загальний колапс російської економіки - ціни на авто зросли, а продажі - впали.

"Літо вже настало, а завод так і не відкриють мінімум до кінця року", - кажуть журналісти. 

Судячи з усього, не відкриється завод Volkswagen і в Нижньому Новгороді. На папері завод належав компанії "Газ", яка стала об'єктом американських санкцій. Журналісти кажуть, що працівникам запропонували звільнитися за згодою сторін.

"Хвиля закриттів автозаводів йде вже по всій Росії. "Вбила" путінська війна і підприємство Nissan у Санкт-Петербурзі", - наголошується у сюжеті. Причина нібито в нестачі комплектуючих. Завод закрили мінімум до березня 2023 року. 

Автовиробництво - одне з ключових споживачів російського свинцю, тобто внутрішній ринок збуту схлопнувся, одночасно втратили і головний експорт - Європу. На складах вже скупчилися двомісячні обсяги виробництва, які просто нікуди дівати. А свинцевих заводів в РФ - цілих 20 штук. А їхній простій вплине і на ГЗК.

"Складно не тільки без західних ринків збуту, але і без західних комплектуючих. Виявилося, навіть стратегічно важливе вагонобудування сильно залежить від імпортних підшипників. У підсумку простоює величезний Тихвинський вагонобудівний завод, а він годував 8 тисяч сімей", - зазначають журналісти.

"Але ж санкції працюють лише 3,5 місяці, але вже встигли залишити десятки тисяч росіян без засобів до існування", - підсумували у сюжеті. 

Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення РФ в Україну низка компаній прийняли рішення піти з російського ринку.

Вас також можуть зацікавити новини: