Беннет пообіцяв, що уряд буде намагатися об'єднати громадян \ фото REUTERS

В Ізраїлі сьогодні приступив до роботи новий уряд без Біньяміна Нетаньяху. Новий прем'єр-міністр Нафталі Беннет, склад Кабінету якого був затверджений напередодні, пообіцяв, що уряд буде намагатися об'єднати громадян.

Зокрема, Нафталі Беннет, виступаючи напередодні в кнесеті, заявив, що його уряд буде працювати "на благо всіх людей", пообіцявши реформи освіти і охорони здоров'я.

У свою чергу, Нетаньяху, 12-річному правлінню якого поклала край опозиційна коаліція, сповнений рішучості якнайшвидше усунути від влади уряд Беннета. В офісі Нетаньяху кажуть, що колишній прем'єр сповнений рішучості змінити "небезпечний уряд".

Відео дня

У понеділок ЗМІ зазначили, що традиційна церемонія передачі справ від колишнього прем'єра нинішньому не була призначена.

Читайте такожВ Ізраїлі затвердили новий уряд без НетаньяхуКоментуючи цей момент, представник Нетаньяху Топаз Лук заявила, що колишній прем'єр сповнений рішучості усунути цей небезпечний уряд якомога швидше. Як саме Нетаньяху планує це зробити, Лук не сказала.

Пізніше з'явилася інформація, що передача справ все ж відбудеться: Нетяньяху і Беннет повинні зустрітися в канцелярії прем'єр-міністра, після чого Нетяньяху збере опозицію на першу нараду.

У неділю парламент Ізраїлю більшістю голосів затвердив новий склад коаліційного уряду. Беннет буде прем'єр-міністром протягом двох років, а потім поступиться це місце Лапіду на два роки до нових парламентських виборів. За новий Кабінет проголосувало 60 депутатів, проти - 59. Одна людина утрималася, передає Бі-бі-сі.

Беннет і Нетаньяху поводилися досить дружньо по відношенню один до одного: після голосування колишній прем'єр підійшов до нового і потиснув йому руку.

"Це не день жалоби - це день, коли в демократичній державі змінився уряд, ось і все. Ми зробимо все, щоб нікому не потрібно було боятися, - заявив Беннет. - А тим, хто сьогодні танцює на вулиці, я хочу сказати - не танцюйте на чужому горі. Ми не вороги, ми - один народ".

Представники Палестинської автономії байдуже поставилися до політичних подій в Ізраїлі. "Новий уряд невірно називати "урядом змін", хіба що мається на увазі, що в ньому більше немає Нетаньяху. Що стосується майбутньої політики нової влади, то ми не очікуємо ніяких змін у нашому відношенні, а можливо, стане ще гірше", - сказав глава ПА Махмуд Аббас.

Угруповання ХАМАС, що контролює сектор Газа і заперечує право Ізраїлю на існування, дало зрозуміти, що не має наміру змінювати свою тактику ні за яких умов.

Світові лідери продовжують вітати Беннета. Президент США Джо Байден висловив надію, що урядам їхніх країн вдасться вибудувати близькі і довгі відносини.

Нетаньяху сповнений рішучості усунути від влади уряд Беннета \ фото REUTERS

Однак напередодні Біньямін Нетаньяху висловив упевненість, що тепер Білий дім просто диктуватиме Ізраїлю його повістку. "Тепер в країні немає нікого, хто зможе говорити Вашингтону "ні", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини