Експерт спрогнозував підсумки виборів у РФ для Путіна / скріншот

Електоральний рейтинг президента Росії Володимира Путіна в даний час значно нижче 50%. Вибори в РФ – це момент слабкості режиму, адже для потрібного результату доведеться вдатися до масштабних фальсифікацій, що може призвести до нового заколоту.

Таку думку висловив політтехнолог Аббас Галлямов в ефірі телеканалу FREEДОМ. Він нагадав, що в 2014-2015 роках рейтинг російського президента періодично досягав 76%, але до січня 2020 року впав до 45%, а потім ці показники в РФ перестали публікувати. При цьому Галлямов послався на дані "Фонду громадської думки" – одного з основних російських соціологічних центрів.

"Зараз про рейтинг Путіна можна здогадуватися тільки за якимись ознаками. За моєю оцінкою, це не більше третини виборців. У такій ситуації, щоб набрати хоча б 51% (на виборах – УНІАН) доведеться фальсифікувати дуже багато... Такого обсягу фальсифікацій не приховаєш", – вважає експерт.

Він припустив, що в той момент, коли в РФ будуть підраховувати (фальсифікувати) підсумки голосування, може початися "Марш справедливості - 2", аналогічний тому, який нещодавно провела ПВК "Вагнер". При такій ситуації люди, які фіксують голоси виборців, можуть злякатися і показати реальний результат. Свою думку він аргументує в тому числі поведінкою пропутінської партії "Єдина Росія", в якій офіційно перебувають близько 1 млн осіб. Зокрема, під час заколоту Пригожина ця політична сила була буквально паралізована страхом.

При цьому політтехнолог акцентує: "заколот" лідера "Вагнера" Євгена Пригожина свідчить про те, що протести можуть бути організовані навіть кимось із близького оточення Путіна.

"Очевидно одне – Путін різко ослабнув. І процес ослаблення триває. Наскільки ослабленим він прийде в березні наступного року на вибори, сказати неможливо. Навряд чи його становище посилиться. У всякому разі, за останні півтора року рейтинг тільки падав", – підкреслив експерт.

За його словами, "палацові" перевороти в реальному житті часто поєднуються з тією чи іншою думкою громадськості. Трапляється, населення приєднується до "бунту" еліт або навпаки – протести починає населення, до якого примикають еліти. Галлямов навів як приклад повалення престолу Романових в 1917 році, коли під час Лютневої революції (перевороту) об'єдналися робітники, військові, "ліберальна буржуазія" тощо. Ці події завершилися поваленням з престолу царя Миколи ІІ, який незабаром був розстріляний разом зі своєю сім'єю.

За словами Галлямова, у Путіна є тільки два шляхи: піти по-хорошому і піти по-поганому. Політтехнолог не виключає, що самі російські еліти підштовхнуть Путіна до такого рішення.

"Та й самому Путіну краще закінчити як Борис Єльцин (перший президент РФ – УНІАН) – доживаючи на пенсії. Або як Микола ІІ, який намагався досидіти на престолі до самого кінця...", – говорить Галлямов.

Він запевняє, що в РФ зараз великий запит від населення на стабілізацію ситуації в країні. Водночас експерт зазначає: на революцію в РФ зважаться тільки в крайньому випадку – там цілком влаштує навіть якийсь спадкоємець Путіна, передвиборна програма якого буде містити "установку" на припинення "спецоперації" в Україні.

"Заколоти" в Росії: бунт Пригожина

23 червня 2023 року ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин оголосив "марш справедливості" і заявив, що йде на Москву, оскільки армія РФ завдала удару по його позиціях. За 24 липня "вагнерівці" заявили, що встановили контроль над Ростовом і майже дійшли до Московської області, збивши дорогою кілька одиниць авіації РФ. Однак, коли до Москви залишалося 200 км, Пригожин розгорнув колону, після чого ПВК "Вагнер" вирушила в Білорусь.

Видання The Wall Street Journal писало, що після цього заколоту, Кремль провів чистки в армії, зокрема, були відсторонені 15 офіцерів. Водночас, на думку низку експертів, заколоту як такого не було, а те, що відбувається було постановкою російських спецслужб.

Вас також можуть зацікавити новини: