Саміт лідерів ЄС 14-15 грудня може зробити його найбільш значущим в новітній історії блоку / фото УНІАН

Український контрнаступ застопорився - вперше з початку війни укорінюється відчуття, що Росія може справді перемагати. Рішучість Заходу щодо підтримки України слабшає. Майбутні президентські вибори в США не обіцяють Європі нічого доброго. У цьому контексті саміт лідерів ЄС 14-15 грудня може зробити його найбільш значущим в новітній історії блоку. Про це у матеріалі для The Guardian пишуть експерти Європейської ради з міжнародних відносин Пьотр Бурас і Енгьєлуше Моріна.

Зазначається, що на лідерів ЄС чиниться тиск із метою розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою та узгодити пакет фінансової допомоги Києву на суму 50 мільярдів євро – і їм варто порадити не недооцінювати серйозність цих двох рішень.

"Їм потрібно надіслати Путіну сильний сигнал про те, що його надії повернути хід війни на свою користь вкрай передчасні. Вони не повинні залишати жодних сумнівів щодо зобов’язань ЄС залучити Україну до європейського блоку. І, понад те, вони повинні донести до європейських громадян, чому зусилля з інтеграції України та інших країн є правильною інвестицією в майбутнє ЄС", - вважають автори.

Відео дня

Вони нагадують, що останні дослідження громадської думки показують, щом велика кількість громадян Європи вважає, що членство України в ЄС підірве (в середньому 45%), а не зміцнить (25%) безпеку Європи. Так, відповідаючи на питання про вплив на їхню країну, лише 15% французів і 20% німців очікують будь-яких позитивних проявів для безпеки їхньої країни від такого кроку, при цьому 39% і 47%, відповідно, вважають, що результат буде негативним. Лише в Польщі явно переважають позитивні думки (41% проти 30%).

"Європейські політики щоразу повторюють, що розширення Євросоюзу необхідне з геополітичних причин. Але їм ще не вдалося схилити європейські суспільства до підтримки цієї позиції. Занепокоєння тим, що прийняття нових членів може втягнути ЄС у конфлікти, здається, сильніше, ніж переконання, що їхнє членство ізолює Європу від російських чи китайських впливів", - зазначається у статті.

Переговори про вступ України в ЄС - останні новини

Угорщина дала сигнал про можливість старту переговорів щодо вступу України в ЄС. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, немає жодної країни ЄС, яка не хоче бачити Україну у складі Європейського Союзу.

Раніше УНІАН повідомляв, що канцлер Австрії виступив проти швидкого вступу України в ЄС. За словами Карла Негаммера, для Києва не повинно бути преференцій у цьому питанні, особливо на тлі євроінтеграційних прагнень Боснії та Герцеговини.

Вас також можуть зацікавити новини: