Генерал армії США Уеслі Кларк вказав країну, на яку Путін зазіхне після України / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Reuters

Колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі оцінив, на яку країну лідер РФ Володимир Путін може зазіхнути наступною після України. 

За словами генерала армії США Уеслі Кларка, амбіції диктатора величезні: вони розтягуються не тільки на країни Балтії, але і на Грузію, Молдову. Апетит по відношенню до територій чужих країн Москва демонструє давно, підкреслив він. 

"Молдова. Або країни Балтії - Естонія, Латвія, Литва. Або Польща. Або Грузія. Москва демонструє старий - йому кілька століть - російський апетит до захоплення чужої землі", - вказав Кларк Liga.net.

Генерал підкреслив, що зараз Росія впевнена в тому, що сили на її боці. Про це можна судити виходячи з останніх заяв її політичних лідерів, уточнив військовий. 

Водночас він висловив упевненість у тому, що Україні під силу досягти перемоги. Хоча для реваншу вона повинна зібрати всю силу і заручитися допомогою партнерів. "Якщо у неї вийде, якщо це переможе Путіна, тоді, можливо, світ стане безпечнішим", - заявив Кларк. 

Він не погодився у думці, що підтримка Заходу скорочується. За словами екс-командувача силами НАТО - зараз ми бачимо перекалібрування. Після нього європейська підтримка має збільшитися, зазначив він. "І, сподіваюся, підтримка Сполучених Штатів відновиться", - уточнив генерал.

За словами Кларка, головне завдання світу та України показати Путіну, що він програє, а не перемагає. Це можливо, але всі повинні розуміти, що бойові дії можуть йти ще кілька років, акцентував він. 

Також Кларк попередив, що в разі перемоги на американських виборах Дональда Трампа, останній може спробувати переконати Україну піти на заморозку конфлікту з РФ згідно з поточною лінією фронту. 

"Якщо Трамп переможе, він, ймовірно, буде прагнути до негайної зустрічі з Путіним", - спрогнозував генерал.

Яка реальна мета Путіна в цій війні

У лютому Центр аналізу європейської політики назвав найбільш ймовірну мету Путіна у війні з Україною. На думку аналітиків, лідера РФ в цілому не цікавить мир: він пране лише до перемоги і ще більше надихається тим, що в США почалися процеси, які затримують допомогу Києву. 

"Путін зосереджений на повній воєнній перемозі, а не на справжньому мирі", - констатували там. 

Також Центр оцінив стратегічне значення останніх операцій ВМС України в Чорноморській акваторії. 

Вас також можуть зацікавити новини: