В Алмати вбито десятки протестувальників / фото REUTERS

Протести в Казахстані обросли новими подробицями – в найбільшому місті Казахстану Алмати від протестувальників зачищена площа Республіки.

Центр міста оточили кілька сотень силовиків у камуфляжі та у масках і стріляли в учасників акції протесту, повідомив Telegram-канал Baza.

В ході антитерористичної операції в Алмати вбили десятки осіб, особи жертв встановлюються, розповіла прес-секретар Департаменту поліції Салтанат Азірбек державному телеканалу "Хабар 24".

Відео дня

Читайте такожВ Алмати поліція відкрила вогонь по протестувальниках, є жертва – ЗМІУ ніч на 6 січня протестувальники намагалися взяти штурмом будівлю поліції Алмати, десятки нападників вбито, пише ria.ru, посилаючись на дані прес-служби відомства.

Акції протесту в Казахстані що потрібно знати

У низці міст Казахстану 2 січня через те, що газ для автомобілів різко подорожчав, розпочалися масові акції протесту. Пізніше протести у Казахстані стали загальнонаціональними. Протестувальники вимагали, зокрема, відставки президента країни Касима-Жомарта Токаєва.

В Алмати 4 січня розпочалася гостра фаза зіткнень між протестувальниками та поліцейськими.

Глава держави з 5 до 19 січня запровадив у Алмати та Мангістауській області режим надзвичайного стану.

У центрі Алмати 5 січня протестувальники стріляли у військових, а будівлі міської адміністрації та прокуратури охопив вогонь, з'явилася інформація про мародерство. На тлі протестів було відключено дротовий інтернет.

Пізніше президент підтримав пропозицію щодо введення в країну військ Організації Договору про колективну безпеку (Казахстан, Вірменія, Киргизстан, Таджикистан, Білорусь, Росія).

Потім в Алмати розпочали антитерористичну спецоперацію для встановлення порядку. Cтало відомо, що була стрілянина, і протестувальників нібито оточили військові.

Вас також можуть зацікавити новини: