REUTERS

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) в рамках угоди InnovFin виділить 50 мільйонів євро кредитних гарантій для малих і середніх українських підприємств, що інвестують в дослідження та інновації.

Про це під час церемонії підписання відповідної угоди між Європейським інвестиційним фондом і ProCredit Банком повідомив член наглядової ради ProCredit холдингу Борислав Костадинов.

"Сьогодні ми підписуємо гарантію на 50 мільйонів євро для підтримки інновацій, і ми вважаємо, що це буде вигідно всім сторонам – нашому банку, банківського сектору в цілому і Україні", - сказав Костадинов.

Відео дня

Програма InnovFin розрахована на малі і середні фірми (менше 500 співробітників, яким потрібно отримати кредити для інвестицій і оборотного капіталу, щоб забезпечити фінансування досліджень, розробок та інноваційної діяльності. Термін дії програми складе 2 роки. Фінансові установи по всій Європі відбирає Європейський інвестиційний фонд, який виступає від імені ЄІБ. В Україні був відібраний ProCredit Банк.

Посол Євросоюзу в Україні Хьюг Мінгареллі під час церемонії зазначив, що подібні можливості для українського бізнесу стали можливі завдяки асоціації з Євросоюзом і приєднання минулого року до європейської програми досліджень "Горизонт 2020".

"Ми вважаємо, що за останні два роки в процесі реформування було зроблено більше, ніж за попередні 23 роки. Але ми також вважаємо, що вам необхідно прискориться, і готові ділитися з вами досвідом політичних змін, так і побудови ринкової економіки", - сказав Мінгареллі.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк після підписання угоди заявив, що програма InnovFin відкриває нові можливості для впровадження інновацій малими і середніми компаніями

"Програма InnovFin має конкретні тематичні підпрограми інноваційних секторах. ЄІБ профінансує до 50% витрат інвестиційних витрат компаній, що в нинішній економічній ситуації дуже важливо", - сказав Данилюк.

Міністр також зазначив, що проблеми, з якими стикається малий та середній бізнес в Україні – це не тільки складність доступу до фінансових ресурсів. Серед основних бар'єрів також надмірна зарегульованість їх діяльності з боку держави, а також податкова система.

Це перша угода для України в рамках підтримки інновацій дрібного і середнього бізнесу по програмі InnovFin. Разом з тим, згідно кредитного пакету для нашої країни на 2014-2016 роки, ЄІБ виділив 3 мільярди євро фінансування, з яких у 2014 і 2015 роках було отримано 940 мільйонів євро та 1,26 мільярда євро кредитів відповідно.

Читайте такожЄІБ виділить Україні 200 мільйонів євро на оновлення громадського транспорту

Як повідомляв УНІАН, навесні минулого року Україна приєдналася до Horizon 2020, найбільшої в світі дослідницькій програмі від Євросоюзу. В рамках даної програми українські науковці отримають доступ до фінансування, обладнання світового класу, новим мереж і альянсів і багато чому іншому. Бюджет Horizon 2020 становить майже 80 мільярдів євро на 7 років (2014-2020) плюс додаткове залучення приватних інвестицій.

Європейський інвестиційний банк створено 1957 року та сьогодні його акціонерами є 27 країн - членів ЄС. Головною метою банку є сприяння досягненню цілей Європейського Союзу шляхом довгострокового фінансування надійних інвестиційних проектів. Статутний капітал формується із внесків країн-учасниць.

ЄІБ фінансує проекти в Україні на підставі мандату Ради ЄС та Європарламенту для країн Східного партнерства. Мандат дає можливість банку кредитувати проекти, які становлять значний інтерес для ЄС та його східних сусідів в таких галузях, як розвиток приватного сектора, соціальної та економічної інфраструктури, зміна клімату.