REUTERS

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі речника посольства США в Україні Джонатана Леллі з нагоди роковин депортації кримських татар.

"Ми разом з кримськими татарами та всім народом України відзначаємо сумні роковини насильницької депортації понад 230 тис. татар з їхньої Кримської батьківщини в 1944 році", - зазначив речника посольства США.

Він наголосив, що нині за російської окупаційної влади в Криму кримські татари, як і раніше, зазнають дискримінації та репресій. "З початку російської окупації у 2014 році майже 10 тисяч кримських татар змушені були залишити півострів. А ті, хто залишився, зазнають утисків, у тому числі неправомірних допитів, побиття, свавільних арештів та обшуків поліцією їхніх домівок і мечетей. Таке брутальне порушення прав має припинитися", - наголосив Леллі.

Відео дня

Читайте такожУ парламенті Канади за участю Джемілєва вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар (фото)

За його словами, США особливо стурбовані нещодавнім арештом заступника глави кримськотатарського Меджлісу Ільмі Умерова.

"Ми закликаємо Російську Федерацію скасувати рішення щодо визначення Меджлісу як "екстремістської" організації і зняти заборону на діяльність цього демократичного інституту, накладену владою, що де-факто здійснює контроль над територією Криму", - заявив речник посольства США.

"Ми засуджуємо окупацію й анексію Криму Росією, яких ми не визнаємо, і закликаємо до їх припинення. Ми дуже чітко висловлюємо свою позицію Росії: наші санкції, запроваджені через Крим, залишатимуться чинними, поки Москва не поверне контроль над Кримом Україні", - наголосив Леллі.

США також знову підтверджують свою підтримку суверенітету України та її територіальної цілісності, а також рішучу підтримку прав усіх жителів України, в тому числі й Криму, підсумував він.