канаверо / oggi.it

Свій проект вчений представив на конференції Американської Академії хірургів ортопедії та неврології (AANOS), яка проходить в штаті Меріленд (США), за інформацією New Scientist, повідомляє Lenta.ru.

Операції з пересадки голови в першу чергу розраховані на пацієнтів, у яких діагностовано онкологічні захворювання, паралітиків, які страждають від захворювань рухових нейронів (наприклад, Стівен Гокінг).

Читайте такожВ Австралії вперше провели пересадку "мертвого" серця

Відео дня

Метод Канаверо спирається на вже існуючі досягнення науки. Пересадку голови на тіло іншої мавпи провели вже в 1970-х роках: мавпа прожила з новою головою дев'ять днів, однак її імунна система відторгнула чужорідні органи.

Операцію туринський хірург планує провести в Лондоні. Донором нового тіла виступить людина, що знаходиться в стані мозкової смерті.

Після охолодження тіл реципієнта і донора, дуже гострим ножем дві голови відокремлюються від хребта - одночасно.

Після цього кінці спинного мозку склеюються поліетиленгліколем. Після цього пацієнт залишається в комі приблизно на чотири тижні, щоб кровоносні судини і м'язи не рухалися, поки голова адаптується до нового тіла. Очікується, що після виходу з коми людина зможе рухатися, відчувати своє обличчя і навіть говорити «старим» голосом.

Однак операція Канаверо буде пов'язана з серйозними проблемами у сфері медичної етики. Наприклад, біологічним батьком одержувача нового тіла буде донор, так як сперматозоїди (або яйцеклітини) належать йому.

Тим не менш, хірург сподівається, що в найближчому майбутньому технології клонування дозволять старіючим жителям планети вирощувати нове здорове тіло з власної ДНК.