фото: УНІАН

Про це він заявив під час обговорення питання про реформи в освіті на черговому, 12-му засіданні Національної ради реформ, повідомили УНІАН у прес-службі глави держави.

«Якісна освіта має бути доступною для всіх українців, де б вони не проживали, гірському селі чи великому місті. Початкова ж школа має бути всюди, навіть у самих малих населених пунктах», - зазначив Порошенко.

Президент наголосив на необхідності оновлення змісту освіти, приведення його до потреб людини, суспільства та держави, відзначивши важливість оновлення освітніх стандартів, навчальних програм, назвавши «дуже актуальним» питання оновлення підручників.

Відео дня

Читайте такожЯценюк: Іншої системи вступу до вузів, крім ЗНО, не буде

Також глава держави акцентував на важливості синхронізації системи освіти з потребами ринку праці: «Ми не можемо штампувати економістів і юристів, а потім, коли нам потрібні для розвитку виробництва інженери, хіміки, біологи, ми маємо високий дефіцит кваліфікованих кадрів».

Президент назвав не менш важливим питання реформування професійної освіти, впровадження у навчальний процес майбутніх робітників новітніх технологій і матеріалів. Глава держави закликав приділили окрему увагу проекту закону «Про професійну освіту».

Президент зауважив, що сучасний світ вимагає появи нових концепцій: освіта впродовж життя, фінансова грамотність, курс якої вже впроваджується в українських школах, цифрова грамотність.

Читайте такожГройсман запропонував у листопаді провести у ВР "день освіти"

Окремо президент виділив проект розвитку викладання англійської мови. «Представники англомовних країн готові надати нам практичну, теоретичну, фінансову, інші форми допомоги для того, щоб ми негайно кардинально змінили ставлення і учнів, і вчителів до англійської мови, яка вже перестала бути мовою Сполучених Штатів Америки і Великої Британії, а стала мовою міжнародного спілкування, яка відкриває нові можливості для кожного випускника», – підкреслив президент.

«Але поруч з цими амбітним завданнями нам, соромно сказати, ще є над чим працювати у вирішенні архаїчних проблем, далеких від сучасних технологій. Хіба у нас не залишилося шкіл, де діти до вітру ходять у вуличні шпаківні? Хіба ми повністю вирішили проблему шкільних автобусів? Не можна займатися оптимізацією мережі малокомплектних шкіл, не вирішивши питання довозу дітей в комфортних умовах до більш потужних навчальних закладів, що розташовані в інших населених пунктах», – сказав глава держави.