REUTERS

За даними Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), більше половини росіян упевнені: теракт в редакції Charlie Hebdo спровокували самі журналісти тижневика, пише російське видання "Комерсант".

74% росіян в курсі, що 7 січня в редакції сатиричного тижневика Charlie Hebdo терористи розстріляли 12 осіб. 30% вважають основною причиною того, що сталося "поведінку французьких журналістів, яка образила релігійні цінності мусульман". Найчастіше так вважають прихильники "Єдиної Росії" та КПРФ.

Читайте такожРоскомнагляд погрожує закривати ЗМІ за карикатури

Відео дня

25% заявили, що теракт стався через політику французького уряду, який "дозволив журналістам ображати релігійні цінності". Ще 11% громадян назвали причиною трагедії те, що уряд Франції дозволив приїзд великої кількості мусульман до країни. 8% заявили, що проблема "у поведінці кількох мусульманських екстремістів, які відповіли насильством на карикатури". 6% вважають, що теракт - це результат непрофесійної роботи французьких спецслужб.

Лише 5% росіян звинуватили в трагедії "політику самопроголошеної "Ісламської держави". На їхню думку, журналістів вбили "через ненависть ісламських екстремістів до світської держави та свободи слова".

"Не розуміють і не схвалюють" вчинок людей, які напали на редакцію Charlie Hebdo, 48% росіян. 39% "не схвалюють" розстріл 12 осіб, а "розуміють причини вчинків" терористів. А 5% не лише розуміють, але і "схвалюють вчинок людей", які розстріляли десять співробітників журналу та двох поліцейських.