Отакої! Який прокол трапився у російського прем`єр-міністра Володимира Володимировича Путіна – колишнього президента, якого багато громадян цієї країни поміж себе лагідно називають ВВП! І треба ж такому статитися, що напартачив ВВП саме з прогнозом ВВП. Причому, цей сумний факт настільки очевидний будь-якому економістові, що прямо ніяково за пана Путіна - адже почула його «ляп» не тільки вся Росія, а й, звісно, за кордоном теж.

Утім, про все до ладу. Щоб не перекрутити, повідомимо дослівно, як передали слова Володимира Путіна, вимовлені ним у понеділок, провідні російські видання. «Росія зможе подвоїти свою економіку порівняно з 2003-м роком до кінця 2009 року або до початку 2010 року. З таким прогнозом виступив прем`єр-міністр Росії...» «На зустрічі з головою Держдуми Борисом Гризловим у понеділок В.Путін нагадав, що в 2003 році він говорив про необхідність забезпечити зростання ВВП удвічі. "Тоді дуже багато хто вважав, що ця мета недосяжна", - сказав Путін». «До кінця 2009 року, у крайньому разі, в першому кварталі, першій половині 2010 року, це завдання буде виконане. Тут вже немає ніяких сумнівів», - заявив Путін».

Отже, зміст економічного прогнозу російського глави уряду гранично ясний. Він обіцяє, що реальний валовий продукт Росії перевищить за підсумками 2009 року (або в першому кварталі 2010 року) вдвічі відповідний показник за 2003 рік.

Відео дня

Тепер трохи передісторії. Інтриги додає ще та обставина, що гучне пророцтво про подвоєння російського ВВП Володимир Путін зробив уже давно – 2003 року, під час ще своєї першої президентської каденції. І воно стало однією з найвідоміших економічних тез колишнього президента РФ.

Проте спочатку Путін заявив про збільшення ВВП в два рази за 10 років. Після чого економічні експерти і просто освічені люди порахували і з`ясували, що за подвоєнням ВВП протягом 10 років стоїть доволі «скромний» показник щорічного приросту – лише 7,2%. Тоді як ВВП Росії в тому ж 2003 року зріс навіть більше – на 7,3%, а, наприклад, у Китаї темпи щорічного приросту економіки вже два десятки років не опускаються нижче позначки 10-12%.

Коли Путіну стало зрозуміло, що секрет полішинеля розгаданий і потрібного ефекту не вийшло, він дещо змінив формулювання свого прогнозу. 2004 року тодішній російський президент оголосив, що подвоєння ВВП буде досягнуте не через 10 років, а вже на 2010 рік (скоротив термін на 3 роки).

Але на це багато впливових російських чиновників зазначили, що подвоєння ВВП за такий короткий період часу неможливе. Таку думку висловлював, зокрема, колишній міністр економічного розвитку і торгівлі Герман Греф, а 2006 року про неможливість досягти такої мети заявляла і Рахункова палата Росії.

Проте, як бачимо, Володимиру Путіну чомусь кортить, і він знову взявся за старе. Але якщо раніше він був президентом, який немовби доручав своєму урядові досягти виконання поставленого ним економічного завдання, то тепер він уже і сам прем`єр-міністр. Тож, як люблять говорити в певних колах російського суспільства, має тепер сам «відповідати за базар».

А в цьому ж і полягає головна «проблема». Річ у тому, що абсолютно не важко довести, що такий економічний прогноз Путіна – про подвоєння ВВП в 2009 році по відношенню до значення 2003 року – узятий із стелі. Він – нереальний, незалежно від того, скількох п`ядей у лобі виявляться в найближчі півтора роки керівник російського уряду і його міністри.

Дивимося дані Росстату (Федеральної служби державної статистики РФ) щодо показників зростання російської економіки за період після 2003 року! Зростання реального ВВП в 2004 році – 107,2%, в 2005-му – 106,4%, в 2006-му – 107,4%, в 2007-му – 108,1%. Сумарно за чотири зазначені роки зростання ВВП склало 132,4%.

За 7 місяців 2008 року приріст реального валового внутрішнього продукту в РФ досяг 7,9%. Зараз вже немає майже сумнівів, що до кінця року цей показник лише зменшиться – адже з липня спостерігається різке зниження світових цін на нафту, від експорту якої і залежить головним чином динаміка показника ВВП Росії. Але, хай буде для розрахунку 7,9% (благополучний варіант) - як показник приросту російської економіки поточного року.

При такому розкладі вийде, що російська економіка за підсумками 2008 року зросте щодо показника 2003 року на 42,9%. Отже, щоб вийти на подвоєння ВВП в 2009 році, потрібно досягти зростання реального ВВП наступного року в розмірі аж 140,0%. Але це ж фантастика – ні 40%, ні 30%, ні 20%, ні навіть 15% за рік не забезпечувала приросту ВВП жодна з великих країн! Про лідерів за темпами економічного зростання – Китай – вище вже було сказано. А в країнах ЄС, наприклад, щорічний приріст ВВП рідко в які роки перевищує 2-3%, а в США – 4-5%.

Загалом, дав маху російський прем`єр Володимир Путін. І дуже сильно. Хто тепер повірить в інші його райдужні прогнози, озвучені минулої п`ятниці на засіданні російського уряду під час розгляді Концепції соціально-економічного розвитку країни до 2020 року? Хіба не фантастично звучать тези з цієї Концепції, оголошені Путіном, що до 2020 року доходи росіян зростуть до 30 тис. дол. на рік, продуктивність праці збільшиться в 3–4 рази, а середня тривалість життя становитиме 75 років? Навіть не хочеться коментувати.

Утім, нічого особливо дивного в таких прогнозах від Володимира Путіна немає, якщо поглянути на його біографію і врахувати, яку освіту він здобув свого часу, і який трудовий шлях пройшов у молоді роки. Нагадаємо, що Путін вчився в Ленінградському Державному Університеті на міжнародному відділенні юридичного факультету (1970-1975 роки), але потім продовжив навчання в Московській вищій школі КДБ і працював після її закінчення в згаданій одіозній структурі до 1990 року. Нічого спільного це його навчання і «робота» в молоді роки з економікою не мали.

Щоправда, 1996 року Володимир Володимирович стає кандидатом економічних наук. Але ця обставина мало кого введе в оману – адже на той час Путін вже кілька років перебував на високих посадах у мерії Санкт-Петербурга. А про те, які насправді його економічні знання, можна судити за цим самим його прогнозом про подвоєння ВВП в 2009 році.

У зв`язку з усім зазначеним, у українців начебто є привід дещо «потішитися». Виявляється, не тільки в Україні на посаді глоови уряду може перебувати «проФФессор» - у Росії, як бачимо, такі ж проблеми. Ну а простим росіянам залишається лише поспівчувати у зв`язку з тим, що їх правителі так посилено вішають їм локшину на вуха .

Юрій Глухов