Одеса.  В Одеській області через розлив пальмової олії в морському торговому порту Южний навколишньому середовищу завдано збитків на суму 3 млн дол.
Як повідомили УНІАН у прес-служба прокуратури Одеської області, поточного тижня прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення акваторії Чорного моря (ч. 2 ст. 243 КК України).
У прес-службі уточнили, що 30 липня під час проведення розвантажувальних робіт одного з теплоходів в акваторії порту здійснено скидання 11,9 кубометра пальмової олії у внутрішні морські води України.
«Внаслідок цього навколишньому середовищу завдано збитків на загальну суму понад 3 млн доларів США», - повідомили в прокуратурі.
Крім того, Одеською міжрайонною прокуратурою з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній сфері до Господарського суду Одеської області подано позови з вимогами накласти арешт на судно і стягнути з судновласницької компанії завданий державі збиток.
Як повідомляв УНІАН, 30 липня в Одеській області в порту Южний, на території четвертого причалу, при розвантаженні судна у Чорне море вилилося 300 літрів пальмової олії.
Як повідомляли у прес-службі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, загрози навколишньому середовищу немає. Судно захищене бонами; службами порту проводяться роботи з видалення плями з поверхні води.

Довідково.Пальмова олія — їстивна олія, що виробляється з м`ясистої частини плодів Олійної пальми. Олія має біло-жовтий або ж червоно-оранжевий колір, багата на каротиноїди і пальмітинову кислоту. Твердне при температурі нижче за 30 °C.
широке використання в косметичній та харчовій промисловості, де ця олія замінює дорожчі або гірші за якістю тваринні жири.