Кабінет Міністрів України заборонив чиновникам купувати дорогі автомобілі за бюджетні кошти.

Як пише газета «Дело» (№140 від 8 серпня), максимальна сума, яку чиновники зможуть витратити на новий службовий автомобіль, не повинна перевищувати 60 тисяч гривень. Зараз максимум таких витрат становить 500 тис. грн. Ця сума давала змогу міністрам і главі Секретаріату Президента купувати престижні «Мерседеси» Е-класу, «Ауді» А-6, «Тойоти», елітні варіанти «Фольксвагена».

Видання повідомляє, що 60 тисяч гривень вистачить або на китайський автомобіль, або на російську «Волгу».

Відео дня

Водночас, за даними газети, члени Кабміну не постраждають від такого рішення. В уряді запевнили, що жодних дорогих закупівель найближчим часом у них не передбачалося. Проте, нові правила ламають плани Секретаріату Президента, пише газета. За даними одного з депутатів фракції БЮТ, глава СП Віктор БАЛОГА якраз планував обновити службовий автопарк.

«Дело» також повідомляє, що вперше цінові ліміти на придбання автомобілів ввів перший віце-прем`єр-міністр Юрій ЄХАНУРОВ у 2001 році. Коли Кабмін в 2007 році очолила Юлія ТИМОШЕНКО, максимум витрат на придбання автомобіля для найвищих чинів було обмежено 500 тисячами гривень за одну машину, 300 тисяч на автомобілі дозволялося витрачати губернаторам, 250 тисяч — іншим посадовцям Секретаріату Президента, Кабміну і апарату Верховної Ради.

Знизивши планку до рекордних 60 тисяч гривень, Кабмін також має намір зрівняти в правах чиновників усіх рангів.