Київські організації Спілки української молоді, Молодіжного націоналістичного конгресу та Молодого Народного Руху вимагають заборони прокату російського фільму Август. Восьмого режисера Джаніка Файзієва.

Як повідомляє прес-служба Молодого народного руху, для цього активісти звернулися з поданням до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, Державного агентства України з питань кіно та Служби безпеки України.

В українських молодіжних організаціях вважають, що даний фільм "розпалює міжнаціональну ворожнечу й ненависть до братнього нам грузинського народу, тому публічний показ такого кіно в Україні неприпустимий".

Відео дня

"Зокрема, в ньому свідомо перекручуються факти і має місце політизований сюжет, що однобічно висвітлює трактування російсько-грузинської війни 2008 року", — зазначили в громадській організації.

У свою чергу, Всеукраїнське об`єднання Свобода також вважає неприпустимими публічні покази в Україні "кремлівської агітки Август. Восьмого, дозвіл на прокат якої видав режим Януковича".

"Метою фільму, який вже заборонили в Молдові та Азербайджані, є маніпулювання масовою свідомістю з метою обілити російський імперіалізм узагалі та вторгнення до Грузії і окупацію частини її території зокрема. Відповіддю на такі дії режиму повинен стати глядацький бойкот цього відвертого творіння російського агітпропу та відмова кінопрокатників показати цю стрічку в своїх мережах", — заявив заступник голови ВО Свобода Андрій Мохник.

На підтримку цього протесту в мережі Facebook відкрита сторінка Ні російській кінопропаганді — No Russia lie.

Нагадаємо, раніше виник скандал навколо російського фільму Мы из будущего-2. У лютому 2010 року Міністерство культури й туризму України заборонило прокат картини, оскільки "деякі епізоди містять сцени, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу".

Корреспондент