Названо 9 рецептів чаїв, які варто вживати, якщо сильно кашляєте / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

До українців завітало перше різке похолодання: і хоча іноді ми ще бачимо проблиски сонечка та "теплої" осені, деякі з нас вже можуть відчути наслідки осіннього міжсезоння у вигляді закладеного носа, болі у горлі і - одне з найнеприємнішого - запалення легень та кашлю.

Щоб впоратися із застудою, окрім вживання ліків та порад лікаря, варто грітися та спробувати допомогти своїм легеням швидше позбавитися від мокротиння гарячим чаєм. Портал Real Simple опублікував список "цілющих" комбінацій, які можуть зарадити вашому організму. Ми відібрали 9 із них, які відрізняються ефективністю та доступністю з точки зору головних інгредієнтів.

9 цілющих чаїв, які врятують від сильного кашлю

  • Чай на основі солодкого кореню. Солодкий корінь або "лакриця" - дуже поширена трава в арсеналі азійських медиків, яка має антимікробні властивості. Традиційна китайська медицина століттями заварює чай на його основі для лікування кашлю. Висока концентрація слизу рослини, яку має корінь солодки, може допомогти заспокоїти сухий кашель та зняти запалення горла. 
  • Традиційний зелений чай. Цей класичний варіант чаю здатний зменшити симптоми хрипоти. Він являється розумним вибором, якщо ви хочете позбавитися від наслідків запалення легень, які проявляються кашлем. Також зелений чай здатний зменшити частоту кашлю у пацієнтів, які перенесли операцію на серці. 
  • Чай з додаванням ромашки. Ця квітка відома у медицині своїм ефектом "заспокоєння", який здатна спричинити на організм. Однак чай з ромашкою радять пити не тільки тоді, коли є потреба розслабитися. Сполуки, які містить ромашка, здатні допомогти вашому організму боротися з інфекційно-запаланьими процесами. Тому варто пити чай на основі ромашки, якщо ви лікуєтеся від кашлю. 
  • Бузиновий чай. Можливо, цей інгредієнт вже знайомий вам, адже бузина входить до складу багатьох сиропів, які лікарі рекомендують вживати від кашлю. Чай на бузині не поступається ефективністю, коли йдеться про боротьбу з респіраторними захворюваннями, тому не буди зайвими пропити це "зілля", якщо маєте кашель.
  • Чай з дивиною. Дивина - квіткова рослина, яка має властивості, схожі за своїм ефектом на солодкий корінь. Дивина також має високий вміст слизу, який допоможе впоратися із запаленням легенів. Медики кажуть, що дивина - одна з найкращих трав для здоров’я легенів, тому чай з дивиною можна пити навіть для профілактики від захворювань.
  • Палкий імбирний чай. Це чай на основі доступного інгредієнту, який можна купити в багатьох супермаркетах України. Імбир - популярний варіант для боротьби із хворобами: деякі його вживають замість льодяників, інші готують разом з ним варення. Але чай з імбирем - золота середина, про ефективність якої важко сперечатися. Медики кажуть, що такий чай особливо стане в пригоді, якщо ви не можете викашляти мокротиння. Імбир допоможе у розрідженні слизу в легенях. 
  • Чай із проскурняком. Напій, заварений на корені проскурняка, чудовий трав’яний засіб для лікування симптомів кашлю. Особливо ефективно пити такий чай при наявності подразнення горла та при сухому кашлі. Також проскурнях може спричинити заспокійливий ефект на запаленні ділянки тканини організму.  
  • Чай на перцевій м'яті. Це ще одна класика та один з найліпших варіантів, якщо ви підозрюють, що маєте інфекцію у пазухах горла. Такий чай здатний полегшити симптоми застуди, за які ми часто потім змушені розплачуватися затяжними проявами кашлю. 
  • Розмаїття чаю із медом. Тут головним компонентом рецепта є мед. Ви можете комбінувати цей "цілющий" підсолоджувач з будь-якими варіантами чаю, й тим самим зменшити тривалість кашлю. Про це свідчить дослідження за 2018 рік, проведене серед дітей. Тому сміливо додавайте мед в чай, а ліпше, якщо ви поєднаєте корисні трави із попередніх рецептів разом із медом. 

Наголошуємо, при затяжному кашлі та сильній застуди слід терміново звертатися до свого лікаря і, перш за все, пити медичні препарати, які порадить вам фахівець. Однак ці невеличкі поради про чай здатні полегшити ваше лікування й зробити його "смачнішим" та "швидшим". 

Відео дня

У чому полягає магія чаю з молоком

Раніше ми розбиралися, у чому полягає магія чаю з молоком - традиційного напою, який так шанують англійці. На території Великобританії такий чай п'ють щодня і у великих кількостях. Цьому є 2 пояснення - реалістичне, яке пов'язують з поганою якістю чаю у давнину, та романтичне - ця версія пов'язана з китайським фарфором. Деталі, чому чай з молоком люблять в Англії, читай тут

Вас також можуть зацікавити новини: