Що таке соціальний рейтинг Китаю - суть і нюанси / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато українців знають про серіал "Чорне дзеркало" - в одній з його серій була показана модель соціального рейтингу, де за кожен поганий вчинок людина втрачає бали, а за "хорошу поведінку" отримує їх. УНІАН з'ясував, чи схожий на серіальну модель китайський соціальний рейтинг, і в чому його суть.

Що таке соціальний рейтинг в Китаї - головні принципи

Вважається, що соціальний рейтинг Китаю, як модель, почав зароджуватися ще в кінці XX століття, завдяки політиці "відкритих дверей". Суть її була в тому, щоб іноземні компанії хотіли інвестувати в китайський ринок, це, в свою чергу, допомогло б розвитку економіки Піднебесної. Однак через низький рівень довіри і високий рівень корупції влада Китаю була змушена вдатися до моделі соціального кредиту - прозорість бізнесу, чесне ведення справ і чиста кредитна історія повинні були допомогти в розвитку приватних і державних компаній.

Через деякий час, стало ясно, що те, як працює система рейтингу в Китаї на прикладі бізнесу, дає свої плоди, саме тому таку ж модель цілком можна застосувати і до звичайних громадян. Влада Китаю стверджує, що зроблено це було з метою підвищення рівня усвідомленості жителів країни і поліпшення їх культурного рівня.

Відео дня

Як рахується соціальний рейтинг у Китаї - механіка та приклади

Соціальний рейтинг в Китаї 2023 не має єдиної налагодженої структури - досі модель знаходиться в розробці і в періоді тестування. Більш того, соціальний рейтинг рахується не автоматично - статистику ведуть звичайні люди.

Принцип формування рейтингу полягає в системі оцінювання вчинків людини за шкалою від 0 до 1000 або від A до D. Інформацію про його діяльність спеціально навчені люди беруть з:

  • податкової;
  • навчальних закладів;
  • місць роботи;
  • РАГСу;
  • правоохоронних органів;
  • будь-яких державних структур;
  • камер відеоспостереження з системою розпізнавання осіб.

Більш того - у тих, хто збирає таку інформацію, є доступ навіть до онлайн-покупок, історії відвідування браузера і соціальних мереж людини. У великих містах ідентифікувати людину виходить автоматично, а ось в провінціях такі технології недоступні - там "активісти" ходять з ручкою і папірцем, записуючи інформацію про будь-які пересування своїх співгромадян і передають її "куди треба".

Що дає високий соціальний рейтинг в Китаї - червоний і чорний список

Дана модель передбачає наявність двох списків - чорного і червоного. У перший потрапляють ті, хто порушує правила. Наприклад, якщо житель Піднебесної перебіг дорогу, не виплатив кредит, порушив ПДР, нагрубив бабусі, "нагуглив" щось заборонене, йому можуть обмежити доступ до певних сайтів, знизити швидкість інтернету, заборонити селитися в готелях, купувати квитки на той чи інший вид транспорту і навіть позбавити дітей таких громадян можливості навчатися в приватній школі.

Виправитися і заслужити довіру влади можна, якщо вирішити свої фінансові проблеми, змінити поведінку або зробити що-небудь героїчне на благо країни.

А ось у кого найвищий соціальний рейтинг в Китаї, так це у тих, хто занесений в червоний список. Це люди "суспільно-корисні", тобто ті, хто регулярно здає кров, займається благодійністю, бере участь у житті держави. За свою позитивну громадянську позицію вони отримують бонуси - знижки на оплату комунальних послуг, бонус при працевлаштуванні або безкоштовний прокат велосипеда.

І чорний, і червоний списки впливають на репутацію людини в соціумі - на вулицях Китаю можна побачити білборди з портретами неблагонадійних китайців. Це робиться для того, щоб всі знали, з яким небезпечним елементом доводиться жити поруч. З іншого боку, на тих же білбордах можуть бути зображені люди з червоного списку - в якості похвали і заохочення.

Вас також можуть зацікавити новини: