Цитрусові можуть нашкодити здоров'ю / фото ua.depositphotos.com

Апельсини, лимони, лайми, грейпфрути та мандарини відомі своїм характерним яскравим смаком. Всі вони мають у складі вітамін С, який є потужним антиоксидантом. Оскільки цей вітамін підтримує імунну систему, допомагає у формуванні колагену та допомагає в засвоєнні заліза, у зимовий період цитрусові стають неймовірно популярними у кожному домі. 

Попри це, дієтолог Екта Сінгвал закликає не вживати їх одразу після їжі. Як пише HealthShots, у такого рішення свої наслідки.

По-перше, цитрусові впливають на травлення. Їхня кислотність може призвести до дискомфорту, шлункового розладу або печії, особливо у тих, хто схильний до кислотного рефлюксу. Наявність певних сполук у цих фруктах може перешкоджати засвоєнню певних поживних речовин при вживанні безпосередньо після їжі. Також можуть виникнути проблеми через здуття живота або гази, особливо якщо у людини чутлива травна система.

Відео дня

Хоча цитрусові містять природний цукор, вживання їх після обіду може призвести до різких стрибків і наступних падінь рівня цукру в крові. Через це людина буде відчувати себе втомленою та робити зайві перекуси. Крім того, вживання фруктів одразу після їжі може призвести до переїдання і, як наслідок, збільшення ваги.

Можливо, когось це здивує, але цитрусові навіть здатні взаємодіяти з ліками, впливаючи на їхнє засвоєння та ефективність. Препарати, які використовуються для зниження рівня холестерину, можуть змінити свою ефективність, якщо їх споживати з грейпфрутом. Ліки, які використовуються для лікування високого кров'яного тиску та стенокардії, можуть впливати на цитрусові, що потенційно може призвести до підвищення рівня препарату в крові.

Водночас включення цитрусових у свій раціон може принести багато користі для здоров’я. Однак їсти їх краще не раніше ніж за годину після обіду чи вечері. Вони сприяють здоров’ю травлення, запобігають запорам і підтримують здоровий мікробіом кишківника.

Калій у їхньому складі може сприяти підтримці здорового рівня артеріального тиску, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань. При цьому вітамін С сприяє здоров’ю шкіри, захищаючи від окислювального стресу та сприяючи синтезу колагену, а клітковина допоможе контролювати вагу.

Інші поради щодо харчування

Ні для кого вже не секрет, що здоров'я та гарне самопочуття залежать від водного балансу організму. У часи, коли навколо вирує напружене життя, люди часто забувають пити воду. Дієтологи закликають випити склянку води, навіть якщо ви не відчуваєте спраги.

Апельсиновий сік відомий як напій, здатний зміцнити імунітет завдяки високому вмісту антиоксидантів, вітаміну C та калію. Але чи дійсно цей напій корисний, залежить від того, що він містить.

Вас також можуть зацікавити новини: