Пити воду життєво необхідно / фото ua.depositphotos.com

Ні для кого вже не секрет, що здоров'я та гарне самопочуття залежать від водного балансу організму. У часи, коли навколо вирує напружене життя, люди часто забувають пити воду.

Як пише Parade, це особливо стосується тих, хто чекає відчуття сильної спраги, перш ніж потягнутися до пляшки. Таке зволікання може мати негативні наслідки, оскільки означає, що вашому організму протягом дня не вистачає води.

Експерти рекомендують не чекати, коли відчуєте спрагу. Дієтолог Валері Агієман наголошує, що покладатися лише на це відчуття - це велика помилка, оскільки існує багато факторів, які протягом дня відволікають нас і не дають зрозуміти власні потреби.

Відео дня

"Треба не тільки пити воду, перш ніж ви відчуваєте спрагу, але якщо ви відчуваєте спрагу, ви, ймовірно, вже трохи зневоднені", - пояснює каже Бонні Тауб-Дікс, медіа-дієтолог і автор книги про харчування.

Він додає, що іноді ваше тіло може не давати вам сигналів пити воду, навіть коли вона вам потрібна.

"Існують певні захворювання, які можуть вплинути на те, чи відчуваєте ви спрагу, деякі з них можуть бути небезпечними, якщо не приділяти пильної уваги потребам у рідині. Наприклад, у разі застійної серцевої недостатності ваше тіло може наповнюватись рідиною, через що ви наберете кілька фунтів води у виді набряків протягом кількох днів, але ви можете не відчувати спраги чи бажання пити воду. Блювота, діарея або лихоманка можуть вплинути на потребу рідини, а також певні ліки", - каже Тауб-Дікс

Зневоднення може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям - мігрень, запор, камені в нирках, труднощі з концентрацією уваги, зниження пильності та когнітивних функцій, сухість шкіри та проблеми із сечовивідними шляхами.

"Для тих, хто займається спортом або часто займається спортом, зневоднення може негативно вплинути на продуктивність. Доведено, що навіть 2% зневоднення знижує працездатність бігунів", - додає Карісса Гелловей, консультант з питань харчування та персональний тренер.

Тауб-Дікс наголошує, що не обов'язково випивати свою норму вживаючи тільки чисту воду. 

"Трав'яні чаї, чай без кофеїну та кава без кофеїну також вважаються водою, а також газованою водою. Просто уважно читайте етикетки, тому що не вся вода однакова — хоча напій може бути прозорим за кольором, він все одно може містити кофеїн, цукор та інші добавки", - сказав він.

Інші поради щодо здорового харчування

Дещо раніше Анасвара Лашмі, лікар-дієтолог і фахівець з харчування закликала пити воду з лимоном. Ця проста, але потужна суміш може надати комплексний вплив на ваш організм: від зміцнення імунітету до омолодження шкіри.

Крім того, Дієтолог Авні Каул розповіла про переваги вживання імбирної води вранці. Цей продукт багатий основними поживними речовинами та вітамінами, такими як вітамін С, кальцій, залізо, мідь, цинк, марганець і хром тощо. 

Вас також можуть зацікавити новини: