Не всі однаково сприймають каву / фото УНІАН

Смак кави не для всіх людей однаковий. Те, як ми сприймаємо каву, чи подобається нам її смак і навіть те, як вона впливає на ризик серцевого нападу або гіпертонії, багато в чому визначається генами.

І саме один ген - CYP1A2 сильно впливає на чутливість організму до кофеїну. CYP1A2 контролює фермент, також званий CYP1A2, який відповідає за розщеплення кофеїну і виведення його з організму, пише The Washington Post.

Як пояснив Ахмед Ель-Сохемі, професор дієтології Торонтського університету, близько половини всіх людей мають дві копії "швидкого" варіанту CYP1A2, що робить їх "швидкими" метаболізаторами кофеїну. Ще 40% мають лише одну копію і є "повільними" метаболізаторами, а решта 10%, які не мають копій, є "надповільненими".

Відео дня

Залежно від метаболізму, може знадобитися від двох до восьми годин, щоб вивести половину кофеїну з організму. Але швидкість метаболізму кофеїну - не єдиний фактор, який впливає на те, як ви себе почуваєте, коли п'єте каву або напої з кофеїном.

Як зазначив Мануель Діас-Ріос, директор програми нейробіології в коледжі Боудойн, кофеїн діє, зв'язуючись з аденозиновими рецепторами в мозку, які впливають на потребу людини уві сні, і блокує їх активацію. А ось кількість цих рецепторів в мозку визначається як генетикою, так і кількістю кофеїну, який ви регулярно споживаєте. Наприклад, якщо ви постійно п'єте багато кави і ці канали постійно блокуються, організм компенсує це, створюючи більше аденозинових рецепторів. Для досягнення того ж ефекту потрібно більше кофеїну, тим самим збільшується ваша сприйнятливість до кофеїну.

Але у деяких людей, за словами Діас-Ріоса, початковий рівень одних нейрорецепторів природним чином вищий, ніж у інших. І "якщо ви людина, яка генетично просто виробляє багато цих рецепторів, то ви, ймовірно, будете менш чутливі до кофеїну", ніж інші. У цих людей так багато аденозинових рецепторів, що звичайна або навіть надмірна кількість кави не заблокує їх усіх.

"Якщо у вас є генетичні варіанти, які дозволяють швидше засвоювати кофеїн, ви, швидше за все, споживаєте більше кофеїну", - сказала Мерилін Корнеліс, доцент кафедри профілактичної медицини в медичній школі Фейнберга Північно-Західного університету.

Генетика також може впливати на перевагу кави. Дослідження показали, що люди з генетичними варіантами, пов'язаними з високою чутливістю до кофеїну, рідше насолоджуються гірким смаком темної кави.

Чутливість до кофеїну залежить не тільки від того, чи відчуваєте ви бадьорість після вживання кави. Генетика чутливості до кофеїну також має значення для здоров'я серцево-судинної системи.

Наприклад, дослідники виявили, що для людей з повільним метаболізмом вживання більшої кількості чашок кави в день було пов'язано з підвищеним ризиком серцевого нападу. У людей зі швидким метаболізмом таких підвищених ризиків не було.

Люди з повільним метаболізмом, які п'ють багато кави, також мають більш високий ризик розвитку інших захворювань, таких як гіпертонія та захворювання нирок. Ель-Сохемі зазначив, що ці результати означають, що коли кофеїн затримується в крові, це може спричинити пошкодження тканин організму, хоча, як це відбувається, незрозуміло. Можливо, люди з швидким метаболізмом розщеплюють кофеїн досить швидко, щоб він не завдав шкоди.

Крім того, на думку вчених, ефекти кофеїну можуть сильно відрізнятися від людини до людини. Оральні контрацептиви можуть знизити активність CYP1A2 і підвищити чутливість до кофеїну. Куріння збільшує активність CYP1A2, дозволяючи курцям швидше засвоювати кофеїн.

А люди з синдромом дефіциту уваги/гіперактивності (СДУГ) можуть по-різному реагувати на кофеїн. У людей з СДУГ мозок часто недостатньо стимульований і не отримує достатньої кількості дофаміну, сказала Сара Каралунас з Університету Пердью. Оскільки кофеїн є стимулятором, який може підвищити вироблення дофаміну в мозку, його прийом може вивести людину з СДУГ з цього дефіциту на більш оптимальний рівень функціонування, зазначила вона. Але кофеїн може викликати надмірну стимуляцію у тих, хто приймає ліки від СДУГ. Ці препарати діють за рахунок підвищення рівня дофаміну та норадреналіну в мозку, тому додавання кофеїну може призвести до побічних ефектів.

Користь кави

Науковцям давно відомо про користь кави. Так, дослідження показали, що цей напій позитивно впливає на мозкову діяльність навіть тих людей, які часто недосипають.

А британський лікар Майкл Мослі назвав максимальну кількість чашок кави, яку слід випивати за день. Він зазначив, що саме ця кількість напою забезпечить поліпшення здоров'я мозку і серця.

Вас також можуть зацікавити новини: