Об'єм води в підводному водоспаді - майже як 2 тисячі Ніагарських водоспадів / фото ua.depositphotos.com

Найвищий водоспад на Землі насправді знаходиться під водою і має висоту 3,5 кілометра. У порівнянні з ним найвищий безперервний водоспад на суші, - Анхель - загальною висотою 979 метрів, виглядає досить непоказно.

Найвищий водоспад називається "Водоспадом Данської протоки" і знаходиться під Датською протокою між Гренландією та Ісландією. Про це пише IFLScience. Тут вода падає з Гренландського моря в море Ірмінгера на висоту більше 3 кілометрів, що більш ніж утричі перевищує висоту знаменитого водоспаду Анхель у Венесуелі.

Водоспад також має вражаючу ширину в 160 кілометрів. Кожну секунду він занурює близько 5 мільйонів кубічних метрів води - це майже 2000 ніагарських водоспадів при піковому потоці.

Водоспад, який ще називається "Катарактою Данської протоки", розташований глибоко під поверхнею моря і був виявлений в 1989 році.

Але як може існувати підводний водоспад, інакше кажучи, як вода може падати у воду? Як зазначає Національна океанічна служба США (NOS), вся справа в температурі води. Холодна вода щільніша за теплу, тому, коли морозна вода північних морів, що тече на південь, зустрічається з більш м'якою водою моря Ірмінгера, вона тоне. Більш холодна і щільна вода витісняє більш теплу, спадаючи по колосальному провалу на морському дні, і утворюючи феноменальний водоспад.

Однак, глобальне потепління не є союзником підводного водоспаду. Оскільки зміна клімату продовжує наростати, океани стають теплішими, збільшується приплив прісної води, а також зменшується утворення морського льоду, і все це призводить до зменшення обсягу холодної, щільної води, що стікає вниз.

"Хорошим прикладом є каталонське узбережжя, де зменшення кількості трамонтанських днів (Трамонтана - холодний північний і північно-східний вітер в Італії, Іспанії, Франції, Хорватії, - УНІАН) взимку в Ліонській затоці і на північ від каталонського узбережжя викликає ослаблення цього океанографічного процесу, який має вирішальне значення в регулюванні клімату і має великий вплив на глибоководні екосистеми", - говорить професор Анна Санчес-Відаль, яка очолює експедицію з дослідження "Катаракти данської протоки".

Глобальне потепління - новини

Як повідомляв УНІАН, вчені впевнені, що 2023 рік може стати найтеплішим за останні 125000 років. Попередній рекорд був у 2016 році. Експерти відзначають, що зміна клімату підживлює руйнівні природні катаклізми: хвилі тепла, повені та лісові пожежі.

Вас також можуть зацікавити новини: