Правильно використовуйте вираз "де собака заритий" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Напевно ви колись використовували в мові або, принаймні, чули вислів "де собака заритий". Що ж він точно означає і яке його походження – розповімо в матеріалі.

Ось, де собака заритий – значення крилатої фрази

У повсякденному спілкуванні ми часто чуємо безліч виразів, значення яких нам може бути не зовсім або ж зовсім не зрозумілим. Вельми поширеною є фраза: "Так ось, де собака заритий". Але її сенс відповідно відрізняється від буквального, хоча інтуїтивно зрозумілий. Щоб не потрапити в незручну ситуацію, треба точно знати, що ж означає вираз "де собака заритий". Цей фразеологізм означає, що хтось знайшов саме те, пошуками чого був зайнятий. Також фраза "де собака заритий" значення має більш загальне і широке – зміг докопатися до самої суті якоїсь справи або поняття.

Походження виразу "ось, де собака заритий" – версії

Насправді існує кілька версій походження фрази про те, "де заритий собака", які мають історичне підґрунтя:

Відео дня
  • Одна йде від історика на ім'я Плутарх, який згадував у своїх роботах вірного собаку, який належав Ксантіппу (батько Перікла). Він стрибнув у море і відправився за кораблем з господарем, допливши до острова Саламін. Незабаром після того, як пес добрався до берега, він помер від втоми. На знак відданості, йому побудували на березі моря пам'ятник, куди стали ходити люди і говорити цю фразу.
  • Друга версія стосується іншого собаки, який врятував Олександра Македонського від ворожого шпигуна. Після смерті пса імператор наказав побудувати на його честь величезне місто з великою кількістю храмів.
  • Згідно з третьою версією, фраза походить з Європи середніх віків. У австрійського воїна Сигізмунда був улюблений собака, з яким він проводив всі походи. У Нідерландах пес врятував йому життя в бою, і в знак подяки на його могилі він встановив пам'ятник, який простояв два століття. Коли пам'ятку знайшли туристи – з'явився такий вислів.

Існує і версія, не пов'язана з історичними особистостями. Кілька німецьких лінгвістів вважають, що ця фраза пішла від шукачів скарбів. Вони боялися нечистої сили, яка нібито вартує всі скарби. Тому вони на них натякали, кажучи про якогось заритого "чорного собаку". Відповідно фраза про "заритого собаку" означала місце розташування скарбу.

Також є легенда, що в СРСР за часів розкуркулення селяни, дізнаючись про те, що йдуть чистки, намагалися заховати своє майно. Вони закопували його недалеко (або далеко) від будинку в землю, але для того, щоб потім знайти цей скарб, туди ж закопували собаку, який або вмирав від старості, або його доводилося вбити. На цьому місці робили могилу. Виходило так, що навіть якщо приходили борці за рівноправність і цікавилися могилою, їм говорили, що там заритий собака. В результаті мало хто хотів копатися в свіжому похованні, тому під собакою нажите майно залишалося на місці. Якщо селянам вдавалося повернутися додому, вони шукали свої речі "там, де собака заритий".

Раніше ми писали, чому говорять дідько лисий, розкривши значення українського фразеологізму.

Вас також можуть зацікавити новини: