Олександр Авраменко розповів історію колоритного фразеологізму про "дідька" / колаж УНІАН зі скріншотів

В українській мові є колоритний крилатий вислів (фразеологізм) "дідька лисого", значення якого відоме далеко не всім.

Ця фраза, згідно зі словником, має дуже просте значення - "ніколи, нізащо". Історія ж фразеологізму дуже цікава, її мовознавець Олександр Авраменко розповів в ефірі програми "Сніданок з 1+1". "Історія фразеологізму "дідька лисого" сягає сивої давнини. "Дідьки" - це міфічні істоти, добрі або злі духи", - зазначив експерт.

Він додав, що за легендою, колись ангели, які хотіли порівнятися з богом, були покарані - їх скинули з небес на землю, і ті, що впали у ліс, стали лісовиками, які потрапили у воду - водяниками, а у житло людей - домовиками. Авраменко підкреслив, що "дідьків" у народі вважали лисими.

Відео дня

"Отож, коли чуємо вислів, "дідька лисого", - знайте, то відгомін народної фантазії наших далеких пращурів, ось і все… у нашій мові багато фразеологізмів з "дідьком", і здебільшого вони марковані як лайливі і навіть вульгарні…", - зазначив мовознавець.

Цікаві новини про українську мову - зараз це варто знати

Раніше УНІАН пояснив, як зараз правильно писати частку "пів" з різними іменниками

Зазначалося, що з іменниками у називному відмінку (відповідають на питання"хто? що?") ця частка пишеться разом. Якщо ж іменники стоять у родовому відмінку ("кого? чого?"), то частку "пів" з ними треба писати окремо.

Вас також можуть зацікавити новини: