Ці продукти краще вживати / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Холестерин необхідний нашому організму для побудови клітин, вироблення вітамінів та інших гормонів. Хоча багато хто знає, що надлишок холестерину може призвести до ускладнень, таких як хвороби серця.

У тілі людини існує два типи холестерину: ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) і ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності), пише EatingWell за підтвердженням дипломованої дієтологині Джесіки Болл.

ЛПНЩ часто називають "поганим" холестерином - він може накопичуватися у вигляді бляшок в артеріях. ЛПВЩ же діє як "прибиральник": він вловлює і виводить з організму надлишок холестерину і бляшок, за що його і називають "хорошим" холестерином.

Відео дня

Хоча контролювати рівень холестерину може бути важко, "серцево-здорове" харчування допомагає його знизити. Однак через суперечливу інформацію про харчування багатьом складно зрозуміти, які продукти дійсно корисні. Є навіть список продуктів, які вважаються "шкідливими", але насправді вони допомагають знижувати холестерин:

Вівсянка

Овес - цільнозерновий продукт, який багато хто уникає через високий вміст вуглеводів. Але він також багатий на клітковину. Розчинна клітковина перетворюється на гелеподібну масу в кишечнику, сповільнює травлення і запобігає різким стрибкам цукру в крові.

Вона також "ловить" зайві жири і частинки холестерину, не даючи їм всмоктуватися. Півчашки сухого вівса містять 4 грами клітковини і 5 грамів білка.

Рослинні олії

Рослинні олії часто критикують у соцмережах, але наукових доказів їхньої шкоди немає. Наприклад, рапсову олію пов'язують із поліпшенням здоров'я серця і зниженням рівня ЛПНЩ.

Вона містить мало насичених жирів і багато поліненасичених жирних кислот, включно з альфа-ліноленовою кислотою (ALA), яка корисна для управління холестерином. Ріпакова олія має нейтральний смак, підходить для заправок, смаження, випічки та тушкування.

Жирна риба

Хоча ртуть у великій рибі справді викликає побоювання, є багато видів риби з низьким вмістом ртуті, корисних для здоров'я, включно з лососем, тунецем, сардинами, скумбрією і фореллю.

Риба багата на білок і омега-3 жирні кислоти, які знижують рівень тригліцеридів, сповільнюють ріст бляшок в артеріях і зменшують запалення.

Фрукти

Деякі уникають фруктів через цукор, але в них тільки натуральний цукор, не доданий. Багато фруктів, такі як яблука, полуниця, цитрусові, містять пектин - вид розчинної клітковини, корисної для зниження холестерину.

Бобові

Хоча боби містять багато вуглеводів, це складні вуглеводи, багаті на клітковину. Розчинна клітковина уповільнює травлення і надовго насичує. Корисні всі види: чорна квасоля, біла квасоля, червона квасоля, сочевиця, нут, маш тощо.

Консервовані бобові - зручні та доступні, головне - промивайте їх перед вживанням і вибирайте варіанти без додавання солі, якщо можливо.

Авокадо

Авокадо містить багато жирів, але це корисні мононенасичені жири.

Один цілий авокадо містить близько 10 грамів клітковини, яка підвищує рівень ЛПВЩ і знижує ЛПНЩ. Дослідження показують, що заміна авокадо продуктами з високим вмістом насичених жирів (масло, сир, ковбаси) знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Інші цікаві новини про здоров'я

Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологи назвали 6 найкращих сухофруктів. Сушені фрукти містять необхідні поживні речовини, що робить їх гідним доповненням раціону. А дієтологи, своєю чергою, розповіли, які з них найкраще вживати.

Крім того, ми розповідали, чи безпечно готувати їжу на оливковій олії. Є багато чинників, які варто враховувати, якщо ви вирішите використовувати цю олію для будь-якого рецепта.

Вас також можуть зацікавити новини: